Съда за счупена ръка на дете: при строителството на детска площадка липсва контрол от Община Провадия на строителството и сключения договор

Съда за счупена ръка на дете: при строителството на детска площадка липсва контрол от Община Провадия на строителството и сключения договор

След две години съдебно следствие по повод счупена ръка на първокласник, докато се спускал по пързалката на опасна детска площадка, Районен съд Провадия и Окръжен съд Варна се произнесоха в полза на пострадалото дете и осъдиха Община Провадия.

Двете съдебни решения са шамар за общината, тъй като разкриват и ясно подчертават липсата на контрол от страна на общината на сключени строителни договори, липсата на контрол на възложеното от тях строителство, липсата на спазване на строителни закони и бездействието на длъжностни лица от общината за вземане на своевременни мерки, при положение, че са узнали, че не се спазва договора за строителство и закона.

Разкритието съдържащо се в съдебните решения отдавна е известно на провадийци, но това поведение на отговорните от общината се носеше досега само като мълва, съмнение и подозрение. Само, че сега вече е съвсем официално, изписано в две съдебни решения от съда.

СЛУЧАЯ РАЗКРИЛ ЛИПСАТА НА КОНТРОЛ И БЕЗДЕЙСТВИЕТО ПО СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНА ОТ СТРАНА НА ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ

През 2016г. на ул. „Васил Коларов” е изградена детска площадка. На 09.10.2016г. малко след 20:00 часа в междублоковото пространство на ул.„Васил Коларов“ дете играе с още няколко деца в тревните площи до новострояща се детска площадка. Имотът е собственост на Община Провадия и е свободно достъпен.  Децата примамени от новите детски съоръжения отиват да играят на тях. Тогава се чуват писъците на първокласничката. Оказва се, че тунелната секция на пързалката не е с добре закрепени части, които не били напаснати и се образувала неравна повърхност. Родителите веднага откарват детето в Спешното отделение на МБАЛ „Света Анна“ – гр.Варна. След направени рентгенови снимки и констатирана фрактура на антебрахиума /счупена ръка/ й поставили гипсова имобилизация.

И всичко това се е случило на детска площадката, която не била пусната в експлоатация и не била обезопасена по никакъв начин. Затова децата са имали възможност да навлязат в примамливото за тях съоръжение.

Още същата вечер /09.10.2016г./ снимки на опасната площадка се разпространяват в интернет и социалните мрежи. Снимките са правени през деня /предвид осветеността/, като може да се предположи със сигурност, че са направени най – късно на 09 октомври, а може и да са правени и предходните дни,

Бащата на пострадалото на опасната площадка дете през ноща на 9 – ти срещу 10 – ти октомври пуска в социалните мрежи нощна снимка на опасната детска площадка.

Още след инцидента бащата на детето се обръща към кмета с въпроси защо не е обезопасена площадката, която се оказва, че още не е въведена в експлоатация. Отговора е, ала бала – че трябва да има висока ограда, каквато се слага на всеки строеж. Въпреки, че директно кмета е уведомен, по – късно пред съда излиза наяве, че общината не е изискала от строителя да бъдат поставени обезопасителните огради. Само Господ е опазил другите деца, които и след това са имали достъп до строежа, в който има примамливи детски играчки и съоръжения. Гипса на детето го махат чак след 2 месеца. Впоследствие се води дело да бъде осъдена Общината за инцидента.

ПРЕД СЪДА: ОБЯСНЕНИЯТА НА ОБЩИНАТА

На 15.08.2016г. бил сключен договор за строителството на площадката между Община Провадия, като възложител и строителя „Мулти парк“ ООД – Бургас.

На 19.09.2016г. било издадено Разрешение за строеж №30 от Главния архитект на Община Провадия арх. Кръстев за изграждане на „Открита площадка за игра“.

Казват, че докато площадката не е била въведена в експлоатация, била обезопасена с ограда от трите страни на площадката и със сигнална лента от четвъртата страна, като в периодите, в които е извършван монтажа на детските съоръжения са предприети мерки, гарантиращи недопускането на външни липа на строителната площадка. /вижте тази ограда от трите страни – детска оградка/

/колко са високи хлапетата според вас, според общинарите излизат около 2 метра/

Коментара на Проватон: оградките от трите страни са декоративните елементи, шаренките оградки, които има на всички детски площадки  и се плащат от провадийци на строителя, като част от детското съоръжение. Те обаче не са огради с височина 1,80 м., с които трябва да се обезопасяват строежите. А площадката до въвеждането й в експлоатация е строеж. Да караме нататък с обясненията на общинарите пред съда:

Съгласно клаузите на договора имало Инвестиционен проект, с който в т. 1.5. Организационни указания за преодоляване на опасностите по етапи и в „Първи етап- подготовка на строителната площадка“ е включено „монтиране на плътна временна ограда от метални пана с Н>1.80м., а в т.5 Информационната табела е изписано и съдържанието, което включва датата на откриването на строителната площадка. Имало информационна табела. Разрешението за строеж е влязло в сила едва на 10 – ти октомври. Откриването на строителната площадка било по документи пак на 10-ти.

Коментара на Проватон: Според Законите, които по принцип важат и за провадийските общинари…по принцип… само, само, само след откриване на строителната площадка могат да се извършват строителни работи, а самата строителна площадка се открива едва след като се постави оградата, която обезопасява периметъра на строежа, за какво Филев се е подписал на договора за строителство, като няма да спазва собствения си договор. Първо такива метални пана с височина над 1,80 метра въобще не са слагани там /какво е контролирала общината се знае – по принцип парични потоци/ и второ на 9 – октомври е имало строеж – поставени детски съоръжения, сред които и пързалка, а самото разрешение за строеж не е било влязло в сила, т.е. било е незаконно да се строи и още –  как като е открита строителната площадка на 10.10.2016г. – един ден след инцидента с детето, твърдят, че предния ден е имало табела, като на нея е изписана датата на откриване – т.е. 10.10.2016г. /направо зоната на здрача – те още не знаят дали разрешението за строеж ще влезе в сила, защото може някой последния ден да го обжалва и Главния архитект да не сложи печат, че може да се строи, но пък иначе е изпълнено незаконно строителство и е поставена табела с изключителните гадателски способности на тези, които не са изпълнили задълженията си за които провадийци им плащат – да предотвратят незаконно строителство и да глобяват ако има незаконно строителство , и като подписват договори да следят дали се спазват, за безопасността на децата да не говорим/. И никой да няма съмнение дали не му писна на бившия Главен архитект Кръстев от общинарите на Провадия.

ОПРАВДАНИЕТО НА ОБЩИНАТА

В изявление до съда от Община Провадия се казва, че ако евентуално се установи, че има пропуски в изпълнението на предписаните от закона и инвестиционния проект мерки, те се дължали на действия и бездействие на строителя и увреждането е настъпило изключително по вина на строителя.

Коментара на Проватон: едно кратко въпросче – Филев, къде спаха общинарите, личните ти зам.кметове Мухамедин и Анатоли, че не установихте пропуски и закононарушенията по изпълнението на договора и строителство, че пред съда казвате „Ние не сме, те са”?

Пред съда се явяват лично отговарящите за площадката общинари – Пеньо Ганев и Виолета Кръстева. Свидетелства и упражняващия строителен надзор. Какво са казали пред съда, четете в продължението на статията, само леко ще открехнем вратата, като ви разкрием, че пред съда обяснението им е, че портичката на оградката била залепена с тиксо, явно за да не влизат вътре деца.

КАКВО УСТАНОВЯВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

От  писмо на кмета Филев до бащата на детето се установява, че към 24.10.2016г. СМР /строително – монтажните работи/ не били приключили и площадката не била въведена в експлоатация. Описано е, че по време на строежа площадката била обезопасена от три страни с ограда и от четвърта със сигнална лента, били предприети мерки за недопускане на трети лица.

Коментара на Проватон: Значи, че към 24 – ти все още се осъществявало строителство и кмета се е подписал, че от началото на строителствито до 24 – ти строежа е ограден с ограда /не с декоративни шарени оградки/, междувременно е забравил е да пише за ТИКСОТО. Кой и какво прикрива? Кой, кого лъже, преценете сами – това е видеоклип пуснат в интернет и социалните мрежи на 13.10.2016г. /на четвъртия ден след инцидента, при който дете си счупи ръката на опасна площадка в Провадия/, клипа е пуснат в провадийските фейсбук групи от потребител на социалните мрежи.

https://www.facebook.com/groups/232217116879092/permalink/885789834855147/

/клипа вече сме го снели на преносима памет, изпратили сме го където трябва, така че общинари няма смисъл да ходатайствате да бъде изтрит или да го атакувате през Фейсбук/

ПРОВАТОН: А вие, уважаеми читатели на ПРОВАТОН, видяхте ли на 13.10.2016г. ограда с над  един метър и осемдесет сантиметра височина, видяхте ли табела, видяхте ли изкоп? А видяхте ли контрол на строителството? А помните ли, че бащата на пострадалото дете е сигнализирало още веднага след инцидента? Видяхте ли общинарите да са се стреснали и да контролират? Кой и какво прикрива? Кой, кого лъже, преценете сами!

В следващата част на статията очаквайте – какво са свидетелствали пред съда общинарите, какво е установил Провадийски районен съд и Окръжен съд Варна в съдебните си следствия, как съдилищата разкриват липсата на контрол от страна на Община Провадия, какво са направили строителите на детската площадка в дните след инцидента, при който дете си счупи ръката в опасна детска площадка, колко пари даде Филев от парите на провадийци за опасната площадка, законността на която не контролирали, наглеенето на общинарите пред съд и даващите им заплати и т.н.

 

Подобни новини

Вашият коментар