Осъдиха Община Дългопол за 7000лв. заради опасна дупка на пътя пукаща гуми

Осъдиха Община Дългопол за 7000лв. заради опасна дупка на пътя пукаща гуми

Община Дългопол отново бе осъдена заради дупкa на пътя. Макар, че самата община ще плати за пореден път за бездействието си, парите реално ще излязат от джоба на данъкоплатците.

Припомняме, че преди време заради бездействие, кмета на Дългопол бе осъден да плати от общите пари на дългополци около 1000лв. за необезопасена дупка на пътя до с. Лопушна, която увреди автомобил.

Сега сумата, която трябва да се изплати от бюджета на Община Дългопол е над 6 хиляди лева. И пак трябва да се плати на пострадалия, заради бездействието на кмет и администрация. Сега щетата, която е причинила дупката, е две повредени от удара гуми и две строшени джанти. Това бездействие, обаче можеше да причини и много по – голяма щета или неоценима жертва. Това кога ще бъде осъзнато от кмета Георги Георгиев? – не е въпроса, че може да се разплаща с парите на дългополци, въпроса е в опасността и бездействието на задължените да реагират лица.

С 6 000лв. Община Дългопол можеше да запълни 60 дупки, примерно, но предпочете да даде над 1000лв. на адвокати за оправдания.

ПОРЕДНИЯ СЛУЧАЙ С ОПАСНА ДУПКА В ДЪЛГОПОЛ, КОЯТО ПРИЧИНЯВА ПТП

/снимката е илюстративна/

На 12.01.2018 г. около 13.15 часа шофьор управлява автомобил  по път VAR 2190 в посока с.Сладка  вода, община Дългопол. Попада в необезопасени и несигнализирани дупки, пълни с вода в пътна си лента за движение. Щофьора веднага уведомява тел. 112, след което на място пристигнат органите на ОД МВР – Варна. Съставен е Протокол за ПТП – в следствие на попадането в описаната дупка по автомобила има следните щети: Предна и задна дясна джанта – 21цола Mercedes AMG и Предна и задна дясна гума – 295/35/21 General.

Следствие на удара автомобилът не е бил в движение и е останал на място. Бил е репатриран със специален товарен автомобил – пътна помощ за собствена сметка на шофьора. Към протокола е била съставена схема на ПТП и е констатирано, че причината за настъпилото ПТП е навлизане в необезопасени, необозначени и пълни с вода дупки на пътното платно по конкретно пътната лента за движение посока с. Сладка вода.

По съдебното дело е назначена експертиза, която установява пазарна стойност на увредените оригинални детайли, изразяващи се в два броя джанти и два броя гуми и е в размер на 5 160 лв., която трябва да бъде заплатена от Община Дългопол. Установява се още, че след преминаването през дупките външните ръбове били деформирани, а вътрешните ръбове на джантите били спукани.В следствие на преминаването през дупките гумите били деформирани и с разкъсвания.

При това съдът намира, че е налице противоправно поведение на служителите на община Дългопол, които не са изпълнили вменените им законови задължения – да поддържат в изправно състояние общинските пътища, да сигнализират незабавно препятствията по него и ги отстраняват във възможно най-кратък срок, а по силата разпоредбите службите  за контрол на пътищата се определят и контролират от кмета на община. Общинският път в опасния участък не е бил в изправно състояние, като наличните по него препятствия (дупка), не са били сигнализирани съобразно изискването на закона. Не е бил поставен пътен знак Г11, за да могат да са предупредени водачите и да могат да заобиколят препятствието отдясно или отляво, за да продължат движението си.

Съдът отсъжда, че  предвид проявеното бездействие на Община Дългопол, изразяващо се в бездействието на нейните служители, натоварени да поддържат пътя в изправно състояние, да сигнализират незабавно препятствията по него и да отстраняват повредите във възможно най-кратък срок, то същата носи отговорност за претърпените щети вследствие на попадане на  лекия автомобил в такъв увреден пътен участък.

Община Дългопол със сигурност е направила повече разходи за ангажирана юридическа помощ по своята защита, отколкото ще струва един знак или разходите за запълване на дупката. Освен това /заплатата – възнаграждение на ангажирания от общината юрист/ и дължимото за щетата – 5160лв., общината ще трябва да плаща и лихви и 1 168лв. разходи за заведеното дело.

За предходния случай, при който общината бе осъдена да плати 1000лв. за опасна дупка на пътя, четете тук: 

Община Дългопол плаща хилядарка за дупка на пътя

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар