Експерти: Миграцията настъпва, а Европа няма защитни механизми

Експерти: Миграцията настъпва, а Европа няма защитни механизми

Транснационалните корпорации се превръщат в основен конкурент на международните отношения,предупреди проф. Нина Дюлгерова на пресконференция в БТА, посветена на глобалните процеси през новата година и визира като пример в такава насока Пакта на ООН за миграцията.

Чрез този пакт глобалният свят се подчинява на ултракорпорациите, на най-могъщите корпорации и миграцията ще настъпи към Европа, смята политическият анализатор Мирослав Попов.

Навсякъде в Европа ще се атакува заплащането на труда и социалното подпомагане, ще се тръгне към политика на снижаване на социалните гаранции за всички европейци и в резултат европейското общество ще стане по-малко социално, смята той.

Глобалният пакт за миграцията легализира миграцията и съдържа неща, които са в пълен разрез с актуалното политическо устройство на света, алармира Попов, който е участвал в експертния форум в Маракеш преди подписването на Пакта.

161 държави от 193 подкрепиха документа, десетина се възпротивиха и 12, включително България се въздържаха при гласуването на 10 декември 2018 г. в Маракеш.

Според документа държавите са длъжни да приемат всеки, който заяви, че е емигрант, сякаш са изгубили правото си да преценяват. Дори в четвъртата част на документа се казва, че оспорването на миграционните процеси трябва да се санкционира, посочи той.

Вместо да се говори за „нелегалната миграция“ се говори за “миграция”, а това са съвършено различни категории, изтъкна още Попов.

Припомняме, че пактът е юридически незадължителен. Според него държавите трябва да третират мигрантите, без оглед на техния правен статус и причините за миграцията. Глобалният пакт не предвижда подпомагане на бедните държави, а на тези, които са избягали от там.

И няма защитни механизми, които да предпазят Европа от перспективата да стане огромен бежански лагер. Става дума за радикално обезсилване на националните държави, подчерта Попов. По думите му сблъсъкът е между национално отговорното виждане за света и едно глобално неотговорно виждане за света.

Идеята за миграцията е решима, според Мирослав Попов, само при условие, че европейските държави спазват своите ангажименти към своите граждани.

За България той каза, че очаква натиск да склоним да приемем документа и че е наложително да се проведат широки консултации за очакваните ефекти.

В 2019 година, в свят, в който правилото е да не се спазват правилата, България и останалият свят са изправени пред невероятния шанс егото да отстъпи на доказаната експертиза.

Тази надежда изрази проф. Нина Дюлгерова.

Тя предупреди, че в България ще настъпи хаос, ако не се създадат нови условия в които агресивната некомпетентност да отстъпи на познанието, експертизата и служенето в защита на българските национални интереси.

Ако не се повиши жизненото равнище, ще се развият процеси, в резултат на които трудно ще може се овладее хаоса, добави тя.

Вече празни приказки никой няма да слуша.

Решаване на парче също няма да върши работа, е тезата ѝ. Трябва да се разбере много ясно, че вече идва времето, когато не парите ще решават проблемите, тъй като светът вече в 2019 г. ще бъде поставен пред най-сериозното изпитание да запазим човечеството, смята проф. Дюлгерова.

“Българският народ ще иска повишаване на жизнения стандарт, елиминиране на неподходящите, некомпетентни и агресивни хора по хоризонтала и вертикала на властта. Не само, че няма да има политици и няма да има пари за тях, но ще бъде поставено на изпитание съществуването на държавата България”, категорична е Дюлгерова.

Тя подчерта, че същевременно 2019 г. е година на възможности за запазване и развитие на цивилизацията, а за България – на запазване и развитие както на народа, така и на държавността.

Източник: Actualno.com

Подобни новини

Вашият коментар