Филев, като врачка прогнозира цената на горивата. Резултат – автобусния билет го увеличиха.

Филев, като врачка прогнозира цената на горивата. Резултат – автобусния билет го увеличиха.

След  докладна записка от Филчо Филев, пусната до общинския съвет, УВЕЛИЧИХА ЦЕНАТА НА АВТОБУСНИЯ БИЛЕТ ПО ЛИНИИТЕ В ОБЩИНА ПРОВАДИЯ.

Докладната записка от преди няколко месеца е била с предложение  за сключване на допълнителни споразумения към договори за възлагане на изпълнението на обществен транспорт.  Какво ще рече това?

Преди време след серия от разкрития от страна на Агенция държавен финансов контрол /АДФИ/ за автобусния обществен транспорт в Провадия и около 50 акта с наложени глоби на служители от община Провадия, сред които и кмета Филев с най – голям дял, бе проведена обществена поръчка за фирма, която да осъществява обществения транспорт в общината.

В самия търг фирмите кандидати се състезаваха с предложенията си за цена на билет и предполага се други критерии – брой автобуси, персонал и т.н.

Фирмата, определена за спечелила обществената поръчка от комисия назначена от кмета Филев, спечели т.нар. „търг” с конкретни цени за билетчетата за всяка една линия. Така е сключен и самия договор – на тези цени. Накратко: ТЪРГ -> Цена на билет за всяка линия -> фирма която печели търга за обществената поръчка с конкретно предложение на цена на билетче -> Сключване на договор с кмета Филев.

В днешно време – самия Филев предлага след разговор проведен с шефа на транспортната фирма да бъдат увеличени с до 50% цените на билетите, като оправдава това с увеличението на цените на горивата…и напускането на шофьори от фирмата. Ако утре, вдругиден започнат да напускат служителите на сметопочистващата фирма, жална майка на провадийци – значи Филев ще вдигне такса смет. Много тъпо оправдание!!! Договора и търга не е ясно за какво са.

Даже без да му е работа прави и проучвания…може пък и това да му е работата, кой знае…Кмета на Провадия, който оправдава своето предложение за вдигане на цената на билета с обществения интерес, посочва, че е правил проучвания на цените на билетите на сходни маршрути на Автогара Варна. Ето и изказването на Филчо Филев:

„Уважаеми общински съветници, Предвид обществения интерес и ситуацията веднага, след като получихме предложение от превозвача, което е по договор, сме направили необходимите проучвания за цената на горивата, за минималната заплата и възнаграждението, необходимите проучвания на Автогара Варна за сходни маршрути. Не знам как да го кажа, но вчера разговарях с управителя на дружеството, което отговаря за превозите и ми беше казано, че в максимално кратък срок трябва да вземем решение, за да не се откажат те, като изправна страна, защото те са спазили процедурата по договор и ни пращат предложението. Налице са необходимите факти и условия за даване съгласие и подписване на допълнително споразумение към договорите.

Предложението е пред Вас, за да дадете съгласие да подпиша допълнителните споразумения, за да не остане населението ни без транспортно обслужване. Тежка е ситуацията. Виждате как всички цени растат и вече след две години и половина след сключването на договора имаме такова предложение.

Цената на горивата е единият компонент. Основното, започнали са да напускат водачите, а водачи знаете, че няма, е възнаграждението. Това са двата присъщи, основни разхода заедно с амортизацията и поддръжката на техниката. Горивата са изследвани. Затова на нас ни трябваха няколко дни от внасянето на предложението, но трайна е тенденцията на увеличаване. Трайна е. Дано да се случи намаляване, но възнагражденията няма да намалеят. Няма да намалеят  задълженията, които сега държавата задължава превозвачите – колани, видеорегистратори, други, но това са сериозни разходи...”

Трайна била тенденцията за увеличаване на горивата. Прогнозата „трайна е”, два пъти повторена пред съвета, не излезе вярна. Цената на горивата намаляха, за сметка на това пък билетчето в Провадия се увеличи. Цяла България протестира за стандарта на живот, сред които и високите цени на горивата и услугите свързани с горива и транспорт. В Провадия, обаче пак е виновна държавата, че наложила на превозвачите колани и по – голям контрол на курсовете. Филев най – добре знае за контрола. Сякаш като е по – висока цената на билета, вече има колани в автобусите тръгващи от Провадия, ама оправдания много, само не се разбра къде се защитават  хората, дето плащат билетчето.

– И с тази глава да не станеш досега министър! – учудва се Дочоолу.

– Нейсе, запуши я! – дума скромно бай Ганьо.

                                 Откъс от „БАЙ ГАНЬО ПРАВИ ИЗБОРИ

                                 Алеко Константинов

 

 

Подобни новини

Вашият коментар