Ген. Андрей Боцев: В армията няма напрежение, но има хора, които са заинтересовани да има такова

Ген. Андрей Боцев: В армията няма напрежение, но има хора, които са заинтересовани да има такова

“В армията няма напрежение, но има хора, които са заинтересовани да има такова”, коментира началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, цитиран от “Фокус”.

Според него споровете за избор на боен самолет са политически и са свързани по-скоро с избор на стратегически партньор.

По думите му, напрежението и делението в армията се създават умишлено.

“Не случайно между Коледа и Нова година се появи таблица със заплащането за звание и длъжност, която не отговаря на истината. Имаше и промени в различни наредби, които също не отговарят на истината и имаха за цел да се създаде напрежение, че едва ли не в армията заплатите ще се намалят. Следващата седмица ще има заповед на министъра, с която да се обявят новите заплати.

Там ще има разделения за звание и длъжност с цел да диференцират заплащането. Длъжности, които са по-непривлекателни и тежки, ще получават по-високи доходи. Най-голямо увеличение ще има във войнишкия и сержантския състав, като то достига до 16%”, обясни началникът на отбраната.

Ген. Андрей Боцев каза още, че 2018 за българската армия е значително по-добра от 2017.

“От този месец се очаква увеличение с около 10% доходите на военнослужещите. Взети са мерки да се подобри социалния пакет и стартираха проектите за придобиване на многофункционален самолет и два многофункционални модулни патрулни кораба.

Очаква се началото на тази година да стартира и третият голям проект за придобиване на бойна бронирана машина.

Нашите военни са се доказали”, каза още той и даде пример с 36- ти контингент, който се върна успешно в България след мисия в Афганистан в пълен състав, а 37-ми още е още на място и изпълнява ангажименти към мисията до второ нареждане.

Епицентър.бг

Подобни новини

Вашият коментар