Съсредоточете се върху онова, което желаете да бъдете, вместо онова, което не желаете да бъдете

Съсредоточете се върху онова, което желаете да бъдете, вместо онова, което не желаете да бъдете

Избирате ли решението на мъртвеца?

Решението на мъртвеца е да имате цели, които могат да бъдат постигнати от мъртвец, например, да не чувствате болка или да не изпитвате повече ужасни чувства. На пръв поглед звучат като добри цели, но всъщност те не вършат работа.

Често е по-лесно да споменем всичко онова, което не искаме да бъдем, вместо да стигнем до решение какво искаме да бъдем. Прекарваме много време да мислим за първото (например, не искам да бъда лош човек), но това помага ли ни по някакъв начин? Вярваме, че не.

Причината да казваме това е, че невинаги можем да променим онова, което не желаем да бъдем (например в случай на хронични увреждания), но имаме една възможност и тя е да станем малко повече от онова, което Искам да бъда.

Когато сме в контакт с онова, което искаме да бъдем, има по-голяма вероятност да го постигнем. Представете си, че сте малко по-близо до човека, който искате да бъдете през остатъка от живота си, т.е. да минимизирате разликата между вашето действително себе си и идеалното ви аз.

Ако ви е трудно да идентифицирате нещата, които искате да бъдат част от вас, опитайте да си представите следната ситуация, която бива наричана още чудотворния въпрос:

„Да предположим, че както си спите тази нощ, се случва чудо и всичките ви проблеми изчезват, просто така. Вие не знаете, че това се е случило, защото спите. Когато се събудите на следващата сутрин и преживеете деня си, как ще осъзнаете, че чудото се е случило? Какво ще забележите, че е различно у вас или у другите? Какво ще видят те, което ще им подскаже, че чудото се е случило?“ (Westbrook et al., 2013)

Когато установите, кой искате да бъдете, го запишете. В този момент вече сте стигнали до личното развитие. Може да започнете да променяте начина, по който мислите за себе си. За да съставите конкретен план за това как да станете човека, който искате да бъдете, трябва да знаете кой е този човек.

Изследванията показват, че хората са склонни да вярват, че са по-далеч от идеалното си Аз, отколкото другите (Williams & Gilovich, 2008). Разбира се, нужни са усилия, за да се превърнете в идеалното ви Аз, но не сте по-далеч от целта, отколкото другите хората, въпреки че може да мислите така.

Нужно е да отделяме повече време да мислим как можем да се превърнем в човека, който желаем да бъдем, вместо да мислим за това кои не искаме да бъдем — по-продуктивно е, не смятате ли?

Редактор: Елиза Трайкова / Framar.bg

Източник: reflectd.co

Подобни новини

Вашият коментар