150 000 гласа и си в Брюксел със €150 000 годишна заплата

150 000 гласа и си в Брюксел със €150 000 годишна заплата

Около 150 000 гласа ще осигурят на партиите участие в разпределянето на евромандатите, прогнозира пред „Труд” експертът по избори проф. Михаил Константинов. Според него този път активността ще е по-висока от тази през 2014 г., когато гласуваха 2,3 млн. българи. Годишната заплата на евродепутат е около 150 000 евро. Проф. Михаил Константинов обясни, че според него в следващия европарламент ГЕРБ отново ще имат шестима представители, БСП – петима, ДПС – трима, патриотите – двама и градската десница – един. В момента в Брюксел ГЕРБ имат шестима депутати, БСП – четирима, ДПС – четирима, коалицията ББЦ-ВМРО-ЗНС-Гергьовден – двама, а разпадналият се Реформаторски блок – един.

Интригите около водачите на листите започнаха още през есента. Най-публични станаха споровете и подмолните номера в левицата и при патриотите. В БСП шумът е около това, дали председателят на ПЕС и бивш лидер на социалистическата партия, Сергей Станишев отново ще бъде начело на червената листа. Разминаванията между Станишев и сегашния председател Корнелия Нинова са една от най-коментираните теми в партията. Преди Нова година се пусна слух, че в критериите за участие в листите за европарламент Нинова ще включи и отношение към Истанбулската конвенция, която бе повод за разнобоя й със Станишев. Шефът на ПЕС настояваше БСП да подкрепи конвенцията, а Нинова и ръководството на левицата останаха твърдо против. Според леви стратези едва ли председателката на социалистическата партия щяла да стигне до това, да отстрани Станишев от водаческото място в листата. Ако това се случело, гласовете в БСП щели да се разцепят и това щяло да се отрази пагубно на резултата. На заседанието на червения конгрес на 26 януари се очаква да станат ясни критериите за участие в листите за европарламент. Социалисти коментираха пред „Труд”, че на никой от сегашните червени депутати в Брюксел не му се тръгва оттам. Деница Златева и Кристиян Вигенин също гледали към Брюксел. Очаквало се през март в Националния съвет да постъпят поне 50 имена на номинирани за листите. По устав в БСП именно пленумът определя водача и реди листата, според получените гласове.

При Обединените патриоти също има драма с водача на листата. От ВМРО са категорични, че Ангел Джамбазки трябва да остане на челно място. Джамбазки влезе в челната десетка на най-продуктивните евродепутати, а социолозите му отреждат една от челните позиции по разпознаваемост. Хората на Валери Симеонов от НФСБ засега не са заявили никакви претенции по темата листи за ЕП. Патриоти твърдят, че Волен Сидеров имал желание да оглави евролистата. Самият Сидеров отрече. Все още обаче няма яснота дали Обединени патриоти ще се явят на вота през май в същия формат, или „Атака” ще потърси нов съюзник.

Решение

ГЕРБ свиква предизборна среща на 20 януари

Лиляна Павлова в петък ще се завърне в НС, но тя е сочена и като един от възможните водачи на листата на ГЕРБ за евроизборите.

Лиляна Павлова в петък ще се завърне в НС, но тя е сочена и като един от възможните водачи на листата на ГЕРБ за евроизборите.

На 20-ти януари ГЕРБ свиква Национална предизборна среща в София. На форума ще бъдат представени всички мероприятия и организационни дейности, които трябва да извършат общинските, областните и националният предизборни щабове на ГЕРБ.

Очаква се към началото на април да станат ясни имената на основните играчи в листата. Очакванията в партията на Бойко Борисов са двама от сегашните евродепутати да се разделят с Брюксел – това са Владимир Уручев и Асим Адемов. Все още няма яснота кой ще е водач на листата. През 2014 г. Томислав Дончев бе начело. Вече са завъртя името на Лиляна Павлова, която при всички социологически изследвания бе от министрите с най-висок рейтинг. Сегашният еврокомисар Мария Габриел също била възможен вариант за челното място.

Ковачев и Курумбашев с най-големи придобивки

Ковачев е спестил 1 220 415 лева

Андрей Ковачев вече има два мандата като евродепутат.

Андрей Ковачев вече има два мандата като евродепутат.

Андрей Ковачев от ГЕРБ и Петър Курумбашев от БСП са евродепутатите с най-големи придобивки, стана ясно от публикуваните през миналата година декларации на пратениците ни в Брюксел. Ковачев е спестил общо 1 220 415 лв., а Курумбашев си е купил 82 кв м апартамент в Брюксел.

Андрей Новаков от ГЕРБ е спестил 464 950 лв., Владимир Уручев – 245 017 лв. , а Ева Майдел държи на влог 277 239 лв. от заплата. Емил Радев има в банка 606 947 лв. спестени от евродепутатското му възнаграждение.

Георги Пирински е обявил общо 429 539 лв. от спестявания и заплати. Момчил Неков има 383 579 лв.

Ангел Джамбазки от ВМРО има 410 483 лв. в различни сметки. Еврокомисарят ни Мария Габриел е декларирала спестявания от над 325 000 евро.

Заплатите започват от €8020

По 306 евро командировъчни на ден

Основната месечна заплата на всеки евродепутат е 8020,53 евро. Допълнителното възнаграждение за присъствие е 306 евро на ден, което за около 15 работни дни, означава по още 4590 евро на месец. Това прави общо 12 610,53 евро заплата на месец или около 105 евро на час.

Всеки евродепутат получава отделно и по 21 379 евро месечно. За разходи за персонал. С 25% от тези пари могат да се разплащат различни услуги, използвани от евродепутата. Признати офис разходи за година са 4230 евро.

Статистиката сочи, че пътните разходи за всички събития като пленарни сесии, срещи на комисии, срещи на политически групи: самолетни билети, билети за влак, разходи за пътуване с автомобил до 1000 км на събития, са около 4000 евро на месец.

А разходи за пътуване извън ЕС – 4264 евро на година или 355,33 евро на месец.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар