Орбан иска антиимигранстките партии да имат мнозинство в Европарламента след изборите

Орбан иска антиимигранстките партии да имат мнозинство в Европарламента след изборите

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че би искал антиимигрантските партии да спечелят мнозинство на изборите за Европейски парламент напролет, което според него може да доведе до подобни промени и в изпълнителните органи на Европейския съюз, предаде БТА.

Целта на Унгария е най-напред да се осигури антиимигрантско мнозинство в Европарламента, след това в Европейската комисия, а после, когато изборите в отделните страни променят политическия пейзаж на континента – и в Европейския съвет, където националните лидери вземат най-важните за ЕС решения, заяви на пресконференция Орбан.

Антиимигрантските сили може да укрепнат вследствие на италианско-полската инициатива за създаване на десен алианс за предстоящите избори за Европейски парламент, каза унгарският премиер. При вчерашното си посещение във Варшава италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че Италия и Полша трябва да обединят сили в един евроскептичен алианс, за да участват в европейските избори. Полско-италианският съюз може да се окаже едно от най-чудесните събития в началото на годината, каза Орбан, обявявайки Салвини за герой, понеже е спрял миграцията по бреговете на Италия.

“Възлагам големи надежди на това”, допълни премиерът. Орбан каза, че му е дошло до гуша от това, че всеки път, когато Европейската народна партия (към чието семейство се числи и неговата управляваща партия ФИДЕС) се нуждае от съюзници, тя ги търси в лявото пространство, при проимигрантските, както ги нарече той, партии. Същевременно премиерът засвидетелства лоялност към ЕНП, като заяви: “Докато ние сме тук, а се надявам това да продължи дълго, ще останем предани на нашето партийно семейство”.

Орбан, който през април спечели трети последователен мандат с кампания, основаваща се върху антиимигрантски политики, предрече, че в Европа ще има две цивилизации. Едната ще гради бъдещето си върху съвместното съществуване на ислямски и християнски общности, а другата, в Централна Европа, ще е само християнска, посочва Асошиейтед прес.

Подобни новини

Вашият коментар