Салвини: Италия и Полша ще са част от „новата пролет“ в Европа

Салвини: Италия и Полша ще са част от „новата пролет“ в Европа

Италианският вицепремиер и лидер на евроскептичната партия „Лига“ Матео Салвини заяви в сряда, че иска неговата страна и Полша да обединят сили, за да внесат промяна в Европа. Изказването му идва на фона на продължаващите усилия на вицепремиера да постигне евроскептичен алианс на континента за предстоящите европейски избори през май.

„Полша и Италия ще са част от новата пролет в Европа, ренесанса на европейските ценности“, заяви Салвини по време на пресконференция във Варшава съвместно с полския министър на вътрешните работи Йоахим Бружински.

Срещата бе по предложение на Бружински, който заяви, че двамата със Салвини са обсъждали миграцията и европейската гранична сигурност.

Салвини също така допълни, че двамата са разговаряли и за сътрудничеството между Варшава и Рим за създаването на нова Европа.

„Европа, която ще се материализира през юни (след изборите за европейски парламент през май), ще поведе всички ни, не като тази, която съществува днес и се ръководи от бюрократи“, заяви Салвини.

Очаква се в сряда италианският вицепремиер да се срещне с лидера на управляваща в Полша партия Ярослав Качински, за да обсъди и с него бъдещия евроскептичен алианс.

Салвини неведнъж е отправял критики към ЕС, посочвайки, че изборите през май са от клучово значение за създаването на реформистки блок, който да може да направи основен ремонт на европейските институции отвътре.

Полското правителство, начело на което е евроскептичната партия „Закон и справедливост“, също иска ЕС да предостави повече суверенитет на държавите членки и да се меси по-малко в националните дела на страните.

Подобни новини

Вашият коментар