Пленумът на “Позитано” 20 реши: Истанбулската конвенция ще е ситото за евродепутатите на БСП

Пленумът на “Позитано” 20 реши: Истанбулската конвенция ще е ситото за евродепутатите на БСП

Кандидатите за евродепутати на БСП ще подписват декларации, че не подкрепят Истанбулската конвенция и Пакта за миграция на ООН, научи Епицентър.бг

Само социалисти, които защитават позицията на партията срещу Истанбулската конвенция, ще бъдат номинирани за евродепутати. 

Това изискване е записано в платформата на социалистите за евровота, която трябва да приемат на конгреса на 26 януари, и която бе гласувана на пленума днес.

Предложението е направил Янаки Стоилов по време на заседанието на предизборния щаб и идейната комисия на БСП в началото на седмицата, съобщи Канал 3.

По този начин президентът на ПЕС Сергей Станишев влиза в колизия с един от критериите на социалистите за бъдещите евродепутати.

Предложението на Янакии Стоилов е прието с пълно единодушие. Нито един член на НС не се е възпротивил. Самият Станишев не се е изказал на заседанието.

Работата на пленума премина изключително спокойно, без драми и напражение, каквото някои медии непрекъснато внушаваха преди началото му, научи още Епицентър.бг.

Янаки Стоилов е настоял БСП да вкара червени линии в документа, които да не бъдат прекрачвани от представителите им в Европейския парламент. Тези принципи да стъпват само на гласувани вече позиции на Националния съвет на БСП, е било предложението на Стоилов, което членовете на НС са приели.

Критериите са дописани допълнително в проектодокумента, който членовете на Националния съвет на партията одобриха. Те са били вмъкнати след като членовете на ръководството на БСП са се запознали с проекта за Манифест на ПЕС, който одобрява еднополовите бракове и възможността всеки да си избира пола.

Последната редакция на “Визия за Европа”, направена след предложението на Янаки Стоилов, гласи, че БСП ще изпрати в Европейския парламент само своите представители, които ще отстояват общите, но също така и националните приоритети.

Сред тях е именно твърдата непримиримост с Истанбулската конвенция, която се изповядва от членовете на БСП..

Евродепутатите на БСП трябва да бъдат против Конвенцията, защото текстове противоречат на Конституцията според решение на КС, пише в платформата, която бе окончателно приета.

Този текст се приема от привържениците на Сергей Станишев като елегантен начин той да бъде отстранен от евролистата. Това обаче няма да стане по инициатива на ръководството, нито на Нинова – зависи си от него самия какво ще реши, коментираха червени пред Канал 3.

В същото време ПЕС и БСП имаха не един сблъсък по темата именно заради убеждението на Станишев, че социалистите трябва да преосмислят решението си, взето на пленум още миналата година, и да подкрепят Истанбулската конвенция.

Другите червени линии, от които не трябва да отстъпват евродепутатите на БСП, са изискването да работят за миграционна политика, съобразена с интересите и изискванията на държавите-членки, а не въпреки тях, както и да бъдат категорично против Пакта на ООН за бежанците.

Бъдещите евродепутати трябва да работят за равенството на гражданите и държавите-членки, от позициите си против пакета “Макрон” и за приемане в Шенген без допълнителни условия и за отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка, като израз на политиката на “двойните стандарти”.

Равноправно участие в общата енергийна политика на ЕС чрез изграждане на нови собствени ядрени мощности и развитие на транзитната газопреносна мрежа на територията на България, е другият национален интерес, който БСП ще изисква да следват евродепутатите й.

Във “Визия за Европа” е посочено още, представителите на социалистите в ЕП трябва да полагат усилия за продължаваща интеграция в ЕС на Западните Балкани с отстояване на въпросите от национален интерес за българското историческо и културно наследство на територията на държавите-кандидатки, както и правата на българските малцинствени общности там.

Номинираните трябва да подкрепят създаването на европейска прокуратура и да поискат отмяна на санкциите, наложени от ЕС на Русия, пише още в платформата.

На финала на документа социалистите посочват, че доминираната от десницата сегашна ЕК с въведените бюджетни ограничения, съкращаване на социалните разходи, намаляването на доходите от труд, растящите дългове на семействата са политика, която има за последствие растящо отрицание, евроскептицизъм, растящи прояви на краен национализъм, фашизъм и ксенофобия. Посочва се още, че този ЕС може да бъде променен само от социалистите на континента, а спечелването на евровота у нас от БСП е задължителна крачка към промяна на статуквото.

Преди това червените приеха единодушно “Визия за България” след три часа дебати. Общо 924 допълнителни предложения бяха обобщени

и включени в проекта, като най-много са те в социалната сфера и образованието, земеделието и здравеопазването. Окончателно проектът ще бъде приет на конгреса на БСП на 26 януари в НДК.

Така БСП стана първата партия у нас, която изработи своята платформа за евровота, както и основните изисквания за нейните кандидати за евродепутати.

епицентър

Подобни новини

Вашият коментар