За с.Рояк пак няма пари за улици в проектобюджет 2019 на Дългопол

За с.Рояк пак няма пари за улици в проектобюджет 2019 на Дългопол

Улиците в село Рояк, община Дългопол са в плачевно състояние. За това алармира от години жители на селото, а от скоро, след като се запозна с проблема, и ПРОВАТОН.

За съжаление в новия бюджет за 2019г. на Община Дългопол, пак не са предвидени средства за рехабилитация на улици, канализация и тротоари. В капиталовата програма на общината не пише, че има предвидени средства за уличната мрежа на Рояк. Сякаш село Рояк не е в община Дългопол и данъците на роякчани не влизат в дългополската община.

Освен, че няма пари от новия бюджет, не са заделени пари за Рояк и от отпуснатите от Министерски съвет, в края на 2018г. над 1 милион и 700 хиляди лева за общината.

Правителството в предпоследното си заседание за 2018г. отпусна на редица общини пари, сред които е и Община Дългопол.

Пред общинския съвет кмета на Дългопол Георги Георгиев се похвали: „ За втора поредна година имаме финансова подкрепа от правителството и то по-голяма от предишната. Миналата година имахме 670 000 лева за редица населени места, а тази година имаме 1 726 000 лева, които ще бъдат разпределени по следния начин:

около 600 000 лева за гр. Дългопол, по 300 000 лева за с. Медовец и с. Цонево, 131 000 лева за с. Лопушна и по около 65 000 лева за с. Поляците и с. Партизани. Парите са вече по сметката ни. Държа да отбележа, че в такъв размер в нито една община в североизточна България няма такива отпуснати средства. Това се дължи на факта, че има единомислие в нашата община, тъй като в случая са помагали и господата от ДПС, за което им благодаря!”

Честито на другите населени места, но от милион и 700 хиляди, как не можа да се отделят 100 000 лв.  за с. Рояк. Избори идват и общински съветници излъчва Рояк, как нищо не се направи.

Не е вярно оправданието, че в Рояк нямало деца. Деца има, условия – няма.

По улиците се чупят детски колички, колелета, децата няма къде да играят, освен да излязат на опасното шосе. За повишено внимание на преминаващите водачи на автомобили, призовават от селото, тъй като децата на Рояк играят някъде там. Успокоителни слова, че не всичко може да стане веднага, вече са доста изтъркани за Роякчани, слушали са ги години наред, и при старата управа и при по – старата и при новата. Чакането им е безконечно. Липсата на елементарни условия по уличната мрежа създава предпоставки за миризми, хлъзгатини и свлачищни процеси.

„От савенския разклон не минават пари нагоре” – това е чисто човешкото обяснение на роякчани. Но пък от Рояк надолу, към община Дългопол периодично текат пари – продадено е почти всичко – училище, магазин, парите от данъците валят пак натам – надолу към Дългопол.

Еднственото споменаване на с. Рояк в публикуваните документи за бюджет 2019 е, че се заделят 50 000лв. за зрителна зала. Даааа, ама и миналата година /за 2018г./ това беше дадено като интервю от кмета на община Дългопол Георги Георгиев – ще строим нова зрителна зала в с. Рояк. Две години подред хубаво обещание, само дето Роякчани улици нямат, в кал газят децата и гостите им, обаче втора година взе зрителна зала им се обещава – да видим…

ПРОВАТОН СЕ НАДЯВА ДА ПРЕДИЗВИКА НАЧАЛОТО НА ДОБРАТА РАЗВРЪЗКА В СЕЛО РОЯК И НАЙ – НАКРАЯ ДА ЗАПОЧНАТ ДА СЕ РЕХАБИЛИТИРАТ УЛИЦИТЕ НА СЕЛО РОЯК. ПРОВАТОН НЯМА ДА СПРЕ ДА ПИШЕ, ДОКАТО ТОВА НЕ СТАНЕ ФАКТ.

Свързани статии:

Роякчани не плащат ли данъци – вижте състоянието на улиците. СНИМКИ

Инж. Георги Георгиев, кмет на Община Дългопол: Около 2,9 млн. лева е общият размер на капиталовата програма за 2018 година

 

Подобни новини

Вашият коментар