Първан Симеонов: По-вероятно е ГЕРБ да спечелят Европейските избори

Първан Симеонов: По-вероятно е ГЕРБ да спечелят Европейските избори

Европейските избори са междинен тест за властта и то не само у нас. От днешна гледна точка смятам, че ГЕРБ е по-вероятно да спечелят Европейските избори. Прецедент би било ако ГЕРБ загуби подкрепа, иначе що се касае до БСП – там трудно ще мобилизират повече подкрепа. Това коментира в предаването “Лице в лице” по bTV социологът Първан Симеонов.

,,В речта на Борисов, освен че беше за надъхване на партийните редици, ми се стори, че той направи нещо като анализ. Със свои думи той заяви, че има известно износване, тъй като вече десет години са във властта. Може би трябва проветряване на системата и Борисов към точно това се стреми”, смята социологът.

,,Темата за изборите според мен е удобна за правителството. Оттук-натакът все по-често ще се говори за тях, поради и което дневният ред ще е по-различен. Темата обаче ще бъде неудобна за БСП, когато стане дума за съдържателните послания. Освен това от опозицията проблеми и с листите, както знаем. Допълнително тази тема затруднява и коалиционния партньор на ГЕРБ, защото Волен Сидеров се заяви като консерватор, а от Патриотите искат да се преформатират именно в консерватори. Не знам това доколко би могло да бъде полезно, защото консерваторите са в изключително лоша позиция заради Брекзит. Да, консерватизмът беше еталон за ефективна политика, но сега е точно обратното”, коментира политологът доц. Румяна Коларова и допълни, че европейските избори ще бъдат репетиция за местния въпрос наесен.

,,Големият въпрос относно Европейските избори е дали ГЕРБ ще се ориентира към нови лица, или ще заложи на стари такива. Това ще бъде съдбоносният избор. Ако се ориентират към нови лица, това показва, че те искат да се разширят. Ако обаче заложат на стари, познати лица, това е начин да ги отстранят от активната политика у нас, защото Европейският парламент е старческият дом на политиците”, каза още политологът.

,,Мисля, че основната задача на ГЕРБ ще бъде да прави малки стъпки в правилната посока”, завърши доц. Коларова.

Подобни новини

Вашият коментар