Визията на БСП за България – държавата ще ви направи щастливи?

Визията на БСП за България – държавата ще ви направи щастливи?

Документът, приет на конгреса на левицата, може да отключи популистка предизборна надпревара

Ако някой си мисли, че “Визията за България”, която БСП представя из страната повече от половин година и одобри на конгрес, е нищо незначещ документ, е прав, но само донякъде. Част от идеите в нея започнаха да се материализират през законодателни промени, които социалистите предлагат. Преди няколко седмици те поискаха ограничения за социалните помощи за родителите, които не пращат децата си на училище, заедно с отпадането на принципа “парите следват ученика” и засилване на наказанията за феномена “деца раждат деца”. И трите фигурират в документа, който е основа за бъдещата управленска програма на БСП.

Още по-важен е друг ефект – натискът, който някои от популистките идеи в нея оказват върху управляващите и ги предизвикват за надпревара със съмнителни обещания. Преди десетина дни управителят на здравната каса Дечо Дечев защити позиции, сякаш взети от визията – като поиска частните болници да не получават пари от здравната каса. Корнелия Нинова с право може да обвини министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че е откраднал и друга идея – специализантите по медицина да остават да работят за болницата, в която са се обучавали, за толкова време, за колкото държавата е плащала за това, а общопрактикуващите – в България. В момента тече общественото обсъждане по тях.

В този необвързващ документ социалистите имат безгранична свобода да обещават щедро финансиране без “да правят сметка”. Предлага се например бюджетните разходи за образование да достигнат средното за ЕС ниво около 5-6% от БВП, както и още 500 млн. лв. за фонд “Индустриални зони” и 100 млн. лв. за индустриализация на региони. БСП “дава” и по 10 минимални работни заплати помощ за раждане на второ дете и още в този дух, но не казва за сметка на какво друго в структурата на публичтните разходи. Впечатлението е за сиренцето в капана за избирателите.

Визията очертава и границите, от които сегашният лидер на БСП вероятно няма да отстъпи при търсенето на партньори. Познатите идеи за повече държава във всички сфери, въвеждане на прогресивно подоходно облагане, ограничаване на пазарните принципи в здравеопазването и т.н. са гарнирани с “традиционните семейни ценности”, патриотичен акцинт и цяла глава срещу Истанбулската конвенция.

Държавата – инвеститор, работниците – съсобственици

В частта с икономическите мерки се появяват идеи с противоречив ефект. Например социалистите предлагат минималната заплата да е не по-ниска от 60% от средната за страната (1117 лв. за трето тримесечие на 2018 г.). Ако в София вдигането й почти няма да се усети от бизнеса, тъй като столицата е с най-високо средно възнаграждение, в райони като Видин или Благоевград например минималното възнаграждение ще се изравни със средното, което може да тласне местната икономика в сивия сектор или да доведе до закриване на работни места.

Според документа е “необходимо да се погледне на държавата като на инвеститор номер едно ‒ партньор, не като на конкурент. Едва тогава икономиката ни ще стане привлекателно място за външни капитали. Това е възможно, ако държавата участва с дялово финансиране в проекти”. И в момента подобни инструменти има към Фонда на фондовете с европейско финансиране и Българската банка за развитие, които все още не са достигнали до пазара.

Идеята, с която БСП особено се гордее, е големите компании – с над 250 души персонал, да заделят за период от десет години 10% от основния си капитал в специален работнически фонд, дивидентите от който да се разпределят ежегодно между работещите. “Това гарантира, че делът на работниците в печалбата на един успешен бизнес ще бъде по-справедлив”, се посочва в документа Не става ясно кой ще управлява този фонд и как ще се гарантира прозрачността му. И дали упражнението няма да е безсмислено, ако компаниите започнат да се уговарят с работещите една част от възнаграждението да взимат като заплата, а друга – през фонда.

“Разпределението на производството между работниците и компаниите в момента е много близко до средните нива в ЕС. Нещо повече – докато в ЕС то е почти постоянно през последните 10 години (около 47%), в България делът на компенсацията на наетите лица в БВП се увеличава от 35% през 2009 г. до 43% през 2017 г. С други думи, в страната и в момента текат естествени процеси, които се опитват да намерят къде е това “справедливо” разпределение на БВП”, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, според когото предвид и плачевния опит с административното определяне на цени, заплати, разходи и т.н., най-добре е управляващите да не се бъркат в тези естествени процеси, защото могат само да ги изкривят. “И докато мандатът на управление е четири години, цената на грешните политически решения винаги се плаща от обществото, и то за по-дълъг период”, допълни той.

Русия и енергетика

Стратегическите отношения с Русия – основно в енергетиката, са описани в “като важен аспект от реализацията на националните ни интереси”. А икономическите санкции на ЕС срещу Русия са определени като непродуктивна политика, която трябва да бъде заменена с “диалог и взаимно уважение”.

Да строим много и всичко, а токът да е евтин. Това е накратко визията на БСП за енергетиката. Социалистите си пожелават условия за инвестиции в екологична енергия, да се направи така, че тецовете в Маришкия басейн да работят до изчерпване на въглищните запаси (т.е. още 60 години, въпреки политиката на ЕС, която предвижда спирането им до десет години), строеж както на АЕЦ “Белене”, така и на нови блокове в”Козлодуй”.

Нищо за правосъдието и еврозоната

Има и няколко ключови липси. Делегатите на конгреса на БСП получиха документ, несъдържащ и дума за съдебна реформа и въобще за правосъдието, което 12 години е обект на мониторинг от ЕС. В залата ад хок и без аргументи беше предложен и гласуван текст с най-общи формулировки като “нова наказателна политика” и “повишаване на бързината на досъдебното производство и наказателния процес”. Причината вероятно е повдигнатото няколко дни по-рано обвинение на депутата от БСП Елена Йончева за пране на пари от КТБ.

Отсъствието на темата за еврозоната също е показателно. Още при първото представяне на визията през юни 2018 г. Нинова поиска да се обсъди ще има ли полза страната от приемане на еврото. Социалистите имат решение на предишен форум, по настояване на Сергей Станишев, че ще работят за присъединяване към еврозоната, но настоящият дава да се разбере, че то може да бъде ревизирано.

Подобни новини

Вашият коментар