По предложение на инж. Емурла – паричен стимул за кръводарителите в Дългопол

По предложение на инж. Емурла – паричен стимул за кръводарителите в Дългопол

По предложение на инж. Емурла – зам.кмет на Община Дългопол отправено до общинския съвет с докладна записка от инж.Емурла Емурла, Общинския съвет прие решение за допълнително стимулиране на всеки кръводарител от общината за 2019г.

Допълнителното стимулиране на всеки кръводарител от община Дългопол за 2019 г. е „Парични средства в размер на 22 лв. /двадесет и два лева/”. Тези средства ще бъдат осигурени от бюджета на общината и ще са допълнителни към другите стимули, които по принцип се дават при даряване на кръв, като напр. служебна бележка за ползване на отпуск по чл.157, ал.1, т.2 от Кодекса на труда и др.

ПРОВАТОН припомня, че:

Едно даряване на кръв може да спаси до три човешки живота. Това е наистина благородна и хуманна постъпка.

Един от най-важните и решаващи фактори при спешни случаи и лечение на болни е наличието на кръв от всички кръвни групи. Единствен източник за това е човекът – дарител.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ КРЪВОДАРЯВАНЕТО:

Кръводаряването подмладява и тонизира имунната система.

Кръводаряването премахва излишното количество желязо, намалява риска от ракови и сърдечни заболявания. Високите нива на желязо сгъстяват кръвта и тя става гъста и лепкава. Повишените нива на желязо ускоряват и окисляването на холестерола, което може да доведе до търкане на кръвта, преминавайки през кръвоносните съдове, което от своя страна може да доведе до проблеми със сърцето. Когато човек редовно дарява кръв, той регулира съдържанието на желязо в организма си.

Кръводаряването ни прави герои! Знаейки, че постъпката и кръвта му ще се използва за спасяване на човешки живот, кръводарителя се чувства удовлетворен от постъпката си.

По време на кръводарителската акция даряващия получава безплатна проверка на здравословното си състояние. В случай, че има аномалии в кръвта или скрити заболявания в ранен стадий, при процедурата по кръводаряване те ще бъдат открити, което ще помогне в диагностицирането им в ранен стадий. Отделно, кръвта се изследва и за някои инфекции и ако дарителя е избрал да бъде информиран за открита аномалия в скрининговите тестова, ще получи навременна информация, за да започне лечение.

ПРОВАТОН

Подобни новини

Вашият коментар