Сотир Цацаров с наградата за лидерство

Сотир Цацаров с наградата за лидерство

Носители на приза “Стефан Стамболов” са били български президенти, патриарси, премиери, учени и други изявени общественици

Главният прокурор Сотир Цацаров е получил наградата за лидерство “Стефан Стамболов” за личен принос към утвърждаване на държавността.

Почетен приз и грамота са му били поднесени от ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) проф. Ирена Петева и от председателя на Общото събрание на учебното заведение проф. Стоян Денчев. Огърлието с медальон с образа на Стефан Стамболов е връчен на главния прокурор от проф. Светлана Шаренкова, научен секретар на Института по лидерство, съобщиха от УниБИТ.

В благодарственото си слово Сотир Цацаров е посочил, че избирането му за носител на почетния знак на името на Стефан Стамболов е висока чест за него. Цацаров е подчертал, че съхраняването на държавността е от огромно значение за днешния свят. “Благодаря за Високата чест! Благодаря за признанието”, е написал в почетната книга на университета главният прокурор.

Почетният знак “Стефан Стамболов” е учреден през 2006 г. от Института по лидерство към Университета по библиотекознание и информационни технологии, от Българската академия на науките и Националния военноисторически музей. Всяка година носителите на високото отличие се избират от специална селекционна комисия в Института по лидерство на УниБИТ, в чийто състав влизат държавници, учени и журналисти.

Носители на Почетния знак “Стефан Стамболов” досега са президентите на Република България д-р Желю Желев и д-р Георги Първанов, Николай Добрев (посмъртно), вицепрезидентите ген. Ангел Марин, д-р Маргарита Попова и Илиана Йотова, министър-председателят д-р Бойко Борисов и вицепремиерът д-р Красимир Каракачанов, омбудсманите Гиньо Ганев и Мая Манолова, учените акад. Георги Марков, проф. Александър Фол (посмъртно) и проф. Андрей Пантев, писателят акад. Антон Дончев, Патриарсите Максим и Неофит, митрополитите Дометиан и Николай, ген. директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Институтът по лидерство е създаден през 1991 г. като “Клуб Стефан Стамболов” – с нестопанска цел, от представители на българския финансов и интелектуален капитал, за да “отстояват заедно патриотични ценности и идеали в името на икономическото обновление на България, нейната национална идентичност и силна държавност”. През 1996 г. е преименуван на Институт за теория и практика на лидерството, а през 2014 г. с Решение на Министерския съвет – на Институт за изследване и развитие на лидертвото в информационна среда към Универститета по библиотекознание и информационни технологии – София. Институтът по лидерство провежда научно-изследователска и образователна дейност, издава архиви, книги и учебници, строи паметници и паметни места и ги дарява на общини, читалища, университети и други родолюбиви структури. Ежегодно провежда теоретична сесия на тема “лидерство”, по време на която се връчват годишни награди за личен лидерски принос в две категории: държавност и духовност.

Правен свят

Подобни новини

Вашият коментар