7 ЕСТЕСТВЕНИ НАЧИНА ДА КАЖЕТЕ “СБОГОМ!” НА ТРЕВОЖНОСТТА

7 ЕСТЕСТВЕНИ НАЧИНА ДА КАЖЕТЕ “СБОГОМ!” НА ТРЕВОЖНОСТТА

Страдате ли от тревожност и безпокойство? Опитвали ли сте всичко, за да преодолеете това отровно състояние! Безуспешно, нали? Затова е важно да знаем кое ни помага. В търсене на възможно най-естествени лечебни средства, се спряхме на 7, които допринасят за вътрешния и външен баланс.От друга страна с желание и постоянство, след време, практиките, които следва да научите, се превръщат в добри навици във всекидневието. 

1. Добрият сън. Връзката между съня и безпокойството не е новина. Наскоро резултатите проучване в Калифорния, което показва, че липсата на доброкачествен сън повишава мозъчните механизми, пораждащи тревожност и несигурност. Затова е препоръчително преди лягане да се пие чай от лайка, пасифлора, маточина и магнезиев глицинат, които помагат на сърдечно-съдовата система.

2. Ароматерапията допринася за пълноценно релаксиране. При силна тревожност сърдечният ритъм се ускорява, а притокът на кислород намалява, затова е добре да се отпускаме дори за малко, обръщайки внимание на дъха. Ароматерапията, съчетана с дихателни упражнения е идеалната комбинация за предотвратяване на нежелан пристъп на притеснителност. Дали ще използвате лавандула или други етерични масла – няма значение. Всички те имат лечебни свойства, които спокойно можем да използваме редовно. Имайте предвид, че те не бива да се употребяват неразредени, затова ги комбинирайте с базисни масла, като тези от кокос, бадем или др.

3. Хранителният режим също е важен. Приемът на витамин D и В12, както и Omega-3 мазнини трябва да бъде редовен при по-чувствителните от нас. Затова хранителните добавки са добър начин да набавим всичко, което липсва на организма (без да прекаляваме, разбира се.) Доказано е (в проучване, публикувано в JAMA), че полиненаситените мастни киселини помагат за облекчаване на симптомите на тревожност.

4. Протеините. Неслучайно специалистите се интересуват от хранителния режим на своите пациенти, насърчавайки ги да се хранят редовно и да наблягат на продукти, съдържащи естествен протеин. Да, какво по-хубаво от хранителна закуска?! Сред продуктите с високо съдържание на протеин са яйцата, фъстъченото масло, ядките, киселото мляко, пълнозърнестите храни и т.н.

5. Пробиотици. Ясно е, че всеки има собствено мнение за тях и употребата им, но едно е сигурно – бактерията Лактобацилус рамнозус намалява нивата на тревожност. До това заключение водят и резултатите от тестове, направени пред 2018 г., от Американският здравен институт.

6. Спорт. Редовното и умерено физическо натоварване влияе положително както на физическо, така и на емоционално нива. Според проучване на Университета в Джорджия от 2012 г., аеробните, както и по-силовите тренировки редуцират стреса.

7. И не на последно място – медитацията. Дали в движение или у дома, тя ни позволява да опознаем себе си, да отбележим всичко, което не ни е нужно и да се освободим от него. От нас зависи дали ще бъде групова или индивидуална – важното е да се чувстваме добре и да даваме възможност на съзнанието си да се укроти, омиротвори, така че да продължаваме уверено напред.

От личен опит допълвам списъка и с древната китайска практика – рефлексотерапия или с други думи – зонова терапия, подпомагаща всеки оздравителен процес в тялото. Телесни болки, емоционални разстройства и други физиологични състояния могат да бъдат третирани чрез масаж и натиск на специфични рефлексни точки (лице, длани, стъпала). Рефлексологията подпомага способността на организма да се възстановява, като подобрява кръвообръщението и доставя допълнително кислород и хранителни вещества до клетките. От друга страна, подпомага и цялостната детоксикация на организма. Основната й цел е облекчаването и премахването на физическия стрес, като се обръща специално внимание на състоянието на ума и духа, в интерес на емоционалното равновесие.

Подобни новини

Вашият коментар