Орбан обяви семейни облекчения на фона на протести

Орбан обяви семейни облекчения на фона на протести

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви днес редица нови данъчни и кредитни облекчения за семействата, като част от усилията на неговото правителство да стимулира раждаемостта в страната, предаде БГНЕС, цитирана от БНР.

Мерките включват разширяване на програмата за субсидирани жилищни заеми, които се отпускат на семействата с най-малко две деца, облекчени условия за кредитиране при покупката на автомобил и премахване на данък общ доход за жените, които отглеждат най-малко четири деца, съобщи Ройтерс.

Орбан обяви новите мерки по време на традиционното си годишно обръщение към нацията.

„Това е отговорът за унгарците, а не имиграцията“, категоричен беше премиерът, на фона на хилядите протестиращи, които се събраха на демонстрация в Будапеща с искане за оставката му.

Активните протести срещу управлението на Орбан продължават вече няколко месеца. Част от тях са заради авторитарния стил на управление на премиера, който според недоволните поставя в зависимост съдебната система.

Други протестират срещу т.нар. „закон за робството“. Влезлите в сила поправки в трудовия кодекс на страната позволяват на работодателите да изискват между 250 и 400 извънредни часа труд годишно от служителите си, а заплащането за допълнителните часове да се просрочва до 3 години.

Премиерът твърди, че зад голяма част от недоволството срещу неговото управление стоят интересите на милиардера Джордж Сорос, а промените в трудовия кодекс са от полза за икономиката и самите работници.

Унгария

Подобни новини

Вашият коментар