Томислав Дончев: Изцяло нова ЦИК би било голяма авантюра

Томислав Дончев: Изцяло нова ЦИК би било голяма авантюра

В студиото на сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че провеждането на избори с изцяло нов състав на Централната избирателна комисия е „голяма авантюра“. Той призна, че мандатът на сегашната ЦИК изтича, но отхвърли предположенията, че запазването й на пост е предпоставка за фалшифициране на евроизборите.

“Темата с членовете на ЦИК не бива да се превръща в повод за политически истерии”, заяви вицепремиерът и допълни, че ще бъде взето правилното решение, а по въпроса се провеждат консултации с юристи. Той добави, че вариантите са да се прегласува сегашният състав до евроизборите или той да остане в длъжност до избиране на нов.

Томислав Дончев изтъкна, че ГЕРБ няма мнозинство в сегашния състав на ЦИК.

„Нашето виждане е, че резултатите от изборите зависят от волята на гражданите, а не от присъствието на квоти в изборните администрации”, подчерта вицепремиерът.

Преди избори хрумват нови идеи, но не е добра практика изборното законодателство да се редактира преди избори, призна Дончев.

По думите на вицепремиера опити за саботиране на изборния процес е имало, например кибератаките от 2015 г. Той отказа да назове техния автор, защото това по думите му е в сферата на предположенията.

Рискове за европейските изборите има, призна той. Единият вариант е DDos атака (Атака за отказ на услуга, бел. ред.) срещу сайтовете на министерства и имейл сървъри, с което се нарушава комуникацията.

Системата за броене обаче е много защитена, изтъкна Дончев, и допълни, че България е добре подготвена за евентуална атака. По думите му, другият начин на атака е да се внуши съмнение у гражданите за законността и честността на изборния процес чрез фалшиви новини, но защитата срещу тях е въпрос и на обществена нагласа.

„Всеки е в правото да развива хипотези, но с тази тема не е хубаво да си играем”, заяви Дончев.

По думите му ще отнеме време обществото да развие ниво на критичност, с което да се защити от фалшивите новини.

Има страни, в които данните от екзит половете се оповестяват в рамките на изборния ден, но има и такива като България, където това е забранено – въпрос на избор е кой модел да се приложи, за да се гарантира прозрачен изборен процес, изтъкна Дончев.

Вицепремиерът коментира е темата за ромската интеграция и заканата на Красимир Каракачанов, че ВМРО ще напусне коалицията, ако тя не бъде приета.

„Между партньори не е хубаво да се работи с ултиматуми.

Иначе по темата добре е да текат разговори. Твърдя, че дебатът трябва да е обществен, а не политически. В последното десетилетие гражданите са убедени, че интеграцията е привнесена отвън, че ЕС иска така. Трябва да се започне с три важни неща: първо образование, второ образование, трето образование”, каза Дончев.

Подобни новини

Вашият коментар