C’EST LA VIE: 5 ПРИЧИНИ ДА СЕ ВЛЮБЯ В НАНТ!

C’EST LA VIE: 5 ПРИЧИНИ ДА СЕ ВЛЮБЯ В НАНТ!

Когато преди повече от десет години отидох за първи път в Нант – един от най-зелените градове в Европа, не изпитах кой знае какво чувство към него. Но по-късно реших да му дам втори шанс. Срещнах се с него и тогава се влюбих. Дали заради времето или новите места, които посетих… кой знае, но едно е сигурно – оттогава щом се прибера в любимата Франция, отскачам до Нант.

Чувството е като онова увличане по момче, което не подозираме, че можем да изпитаме. В началото познати ми се смееха приятелски и дори ме наричаха “арогантна буржоазна парижанка”, защото първия път постоянно изтъквах минусите на града, без да обръщам внимание на истински хубавите неща в него.

Втория път бях сама. Въпреки че бе само един дълъг уикенд около Великден, успях да обърна заслуженото внимание на Нант и не съжалих! Сякаш бях на втора среща, на която да разбера дали имаме нещо общо. Още със слизането от влака усетих чистия въздух и съзрях чистото небе. В сравнение с повечето френски градове Нант се отличава с широки площи и ниски постройки, позволяващи на града да диша. Пристигнах там без определен план. Ето с какво ме спечели:

Красив и зелен 

Десетки природни паркове и градини за дълги разходки и обиколки с велосипед. Особено край р. Лоара.

Фантастичен възход

През последните няколко години градът се развива много бързо. С всяко следващо посещение имате възможност да откриете нещо ново.

И още…

Френски вкус

В Нант има за всеки по нещо. Не само е вкусно, но и достъпно. Le 1La Passerelle de MarcelLe Bistro du CoursCafé de l’Orangerie, a на градските момичета препоръчвам Mademoiselle B. Като казвам достъпно – имам предвид и за хората с увреждания.

 Култура

В Нант има и много музеи. Един от тях е Музеят на изящните изкуства, построен през 1801 година. Интересни са и Музеят на естествените науки и Музея на Жул Верн, разказващ за живота и творчеството на френския писател.

Независимо от квартала, може да бъдете сигурно, че където и да сте ще има нещо исторически-интересно. Замъци, катедрали и много още. Сред най-впечатляващите сгради в града е Катедралата Сен Пиер, която е една от малкото останали такива в готически стил във Франция.

 Под звездите

Какво ще кажете да спим под звездите? Нант предлага единствени по рода си къмпинг зони като Le Caballon de M. Plocq, където между небето и водата откриваме онова блажено чувство на спокойствие и природна свобода.

А в центъра на града са места като Sōzō и Durbe. Първият ни дава възможност да нощуваме в реставрирана катедрала от XIX век, а вторият ни приветства в света на Жул Верн, чийто роден град е именно Нант. Но най-впечатляващ е Villa Cheminée, създаден от японския творец Тацу Ниши.

И не на последно място – в Нант хората са изключително любезни, приятелски настроени и готови да помагат на всеки турист в града, за разлика от тези в родния ми Париж . При едно от последните ми посещения в Нант си направих малък социален експеримент, представяйки се за чужденка, която не говори френски – почувствах се като у дома.

Подобни новини

Вашият коментар