ПАЛИ КОШ В СЕЛО ПРИСЕЛЦИ (СНИМКИ)

ПАЛИ КОШ В СЕЛО ПРИСЕЛЦИ (СНИМКИ)

За поредна година НЧ „Просвета-1927” в село Приселци отбеляза традиционния празник Сирни Заговезни или „Вземане на прошка”. От стари времена това е празник на всеобщо опрощение, на възстановяване на човешката взаимност и уважение, символ на човешкия морал и благородство. Чрез него жителите на с. Приселци съхраняват културната идентичност и до днес – наречена от тях „Пали кош”.

Организатори на празника са НЧ „Просвета-1927 г.” и кметството на с. Приселци, със съдействието и финансовата подкрепа на Община Аврен. Поздравления към всички жители и гости отправи кметът на Община Аврен г-н Емануил Манолов. На празника присъстваха и зам.-кметовете на Общината г-н Боян Георгиев и г-жа Живка Костадинова.

В празничната програма взеха участие детско театрално студио „Слънчеви деца”, като представиха сценката „Да простиш и да се промениш”, певческа група „Златна есен”, танцов състав „Пендари”, децата от школата за модерни танци, Димитър Димитров и Румяна Лефтерова с танц „Надиграване” и Йоана Добрева – индивидуален изпълнител на народни песни.

Проведен беше и конкурс за „Най-атрактивен кукер”.

В тазгодишния конкурс наградата „Кукер на публиката” спечели Мариян Иванов, който получи парична награда, осигурена от коледарската група на село Приселци. Трето място журито присъди на Яница Николова, второ място на Йоана Добрева, а спечелилият собственик на най-атрактивна кукерска маска бе Галин Мирославов. Той получи правото ад запали ритуалния „Пали кош” в местността „Корията”. За всички други участници, бяха подготвени утешителни награди.

Подобни новини

Вашият коментар