Първан Симеонов: БСП тръгва на евроизборите чрез личности, ГЕРБ – с партийни войници!

Първан Симеонов: БСП тръгва на евроизборите чрез личности, ГЕРБ – с партийни войници!

БСП тръгва на евроизборите чрез говорене за личности, докато ГЕРБ – с партийни войници. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът и изпълнителен директор на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов.

По думите му предимството на БСП пред ГЕРБ е, че могат да водят разговори за личностите.

ГЕРБ мислят обратно – те не мислят толкова за личности, а за партийни войници, за еврохора. И те са прави, и БСП са прави. Две различни визии – едната казва „Личности, ярки, протестни“, докато другите казват „Ние побеждаваме, ние сме хармонични и уравновесени, за европейски избори даваме европейски личности, водим в социологията – предлагаме партийни хора“.

Между двете визии ще има сблъсък.

Българите сме по-настроени да гласуваме за личности, има много доказателства.

Ако БСП успее да се възползва от това, че има мрежа от много по-ярки личности, в сравнение с ГЕРБ, може да има успех“, обясни политологът.

Първан Симеонов допълни, че ГЕРБ биха имали успех, ако усетят, че партийно-евро-подходът е безличен за хората.

Той припомни президентските избори през 2016 г., на които ГЕРБ кандидатираха, по думите му, партиен борец, а БСП номинира непартийна, но личностна фигура.

СДС ще има по-големи шансове на европейските избори, ако тръгне към консервативните формации, смята Първан Симеонов.

„Къде ще отиде СДС? Изборът е двоен – дали да ходи при либералите или при консерваторите. Ако тръгне да ходи при либералите – не виждам големи шансове, защото либералното не е на мода. Ако тръгне да ходи при консервативните формации, виждам повече шансове. Под консервативни имам предвид всякакви формации, от остатъци от ОП и т.н. Вместо това, СДС като че ли потегля към ГЕРБ.Тук има голямо питане – трябват ли му на ГЕРБ?“, каза още политологът.

По думите на Първан Симеонов по време на евроизбори малките партии стават големи, защото по този начин си вдигат цената.

Подобни новини

Вашият коментар