Психолог: При пролетна умора не трябва да се приемат антидепресанти

Психолог: При пролетна умора не трябва да се приемат антидепресанти

Пролетната умора е възможно да се задълбочи и да се стигне до депресия

При проява на пролетна умора не трябва да се приемат антидепресанти и приспивателни. Това каза психологът Бисера Борисова пред “Фокус”.

“Това състояние е свързано с обща умора – физическа и за съжаление психична. Чувство на меланхолия, загуба на апетит, безсилие. Симптомите са много, не бих могла да ги изредя всички. Когато човек се почувства по този начин, при първите симптоми трябва да вземе мерки”, обясни тя.

Според нея на първо място причина за проява на неразположението е промяната в климата. “Слънцето идва, времето се затопля, термометърът върви нагоре. Организмът се адаптира от зимните условия към пролетните. Не трябва да пренебрегваме и факта, че пролетната умора е по-силна от есенната. Когато човек се почувства така, а то се усеща при всички в една или друга степен, но ако са по-силни ефектите върху организма, добре е човек да потърси и помощ и намеса от специалист навреме”, отбеляза психологът.

Бисера Борисова изброи и начините да се справим с проблема, като според нея е много важно да се разхождаме повече, да консумираме плодове, зеленчуци и протеини.

“Въглехидратите са полезни в обедните часове, но те в една или друга степен правят организма по-ленив. В пролетно време ние имаме нужда просто да се събудим. Така, както се събужда природата, така и ние да се събудим. Друго, което е полезно, е да приемаме витамин B6 и B12”, коментира още тя.

По думите ѝ не трябва в никакъв случай да приемаме антидепресанти или приспивателни при симптоми на пролетна умора, защото те ще натоварят организма ни допълнително.

“Пролетната умора е възможно да се задълбочи и да се стигне до депресия. Затова човек трябва да бъде бдителен за собственото си здраве и психично състояние. Ако не може да се справи сам, да потърси консултация”, подчерта тя.

Според психолога чувствата на умора и слабост обикновено отшумяват до средата на април месец. “Това е нормално състояние, не е болестно, преминава се през него. Трябва да бъдем силни и да градим тялото си и духа си, защото тялото и душата са една система и просто трябва да сме наблюдателни и да взимаме мерки навреме”, допълни още тя.

България

Подобни новини

Вашият коментар