Британският парламент поема контрола над Брекзит

Британският парламент поема контрола над Брекзит

Трима министри подадоха оставки

С безпрецедентен вот в нощта срещу вторник британските депутати решиха да поемат контрола над Брекзит, отнемайки тези правомощия от Камарата на общините. Така парламентът вече има властта да гласува за различните опции за излизане от Европейския съюз, съобщава Би Би Си.

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, беше приета с 329 срещу 302 гласа. Трима министри подадоха оставки, за да могат да упражнят правото си на глас. Постовете си напускат министърът на външните работи Алистър Бърт, на бизнеса – Ричард Харингтън, и на здравеопазването – Стив Брайн.

Изменението налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Брекзит. Това ще позволи да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от Европейския съюз.

Това е поредното поражение за премиера Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, договорено с Брюксел и отхвърлено два пъти от депутатите, съобщи Нова телевизия. Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но миналата седмица Мей се договори с европейските лидери Брекзит да се отложи – за 22 май, ако парламентът одобри нейното споразумение за развода тази седмица, и за 12 април, ако не го одобри.

Великобритания

Подобни новини

Вашият коментар