Нова жертва на апартаментгейт! Красимир Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката

Нова жертва на апартаментгейт! Красимир Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката

 

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка. Той е депозирал молбата си за напускане на поста тази сутрин в Министерския съвет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Вчера стана ясно, че зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов също се оказа с апартамент на преференциални цени, съобщи в свое разследване БТВ.

През есента на 2018 г. Първанов купува апартамент от 150 кв. м заедно с два гаража с обща площ на гаражите от 50 квадрата за сумата от 240 хиляди лева. Това прави точно по 616 евро на кв. м.

Първанов се сдобива с имота на 28 септември 2018 г., сочи справка на БТВ в Службата по вписванията.

Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. „Изток” на ул. „Тинтява”, или на няколко пресечки от сградите, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Проверката на БТВ и „Антикорупционния фонд” показа още, че с апартамент в същата сграда няколко дни по-рано се е сдобил и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Красимир Първанов засега държи рекорд по евтиния, пише в подробно разследване по случая сайтът “Биволъ”. Медията посочва, че енергийният шеф придобил на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. плюс два гаража – 18,9 кв.м. и 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. “Тинтява”, където е единият от апартаментите, закупени от Вежди Рашидов.

Първанов е редовен клиент на Артекс. Още през 2009 той си е купил от фирмата апартамент в Дианабад от 150 кв. м. плюс гараж 16,9 кв.м. за 222 964 лв. или 684 евро на кв.м. Първанов е бивш шеф на НЕК, по-късно става част от правителството “Борисов 3″.

Кой е Красимир Първанов?

Първанов е магистър-инженер по специалност „Електрически централи, мрежи и системи“ в Техническия университет в София. Завършва магистратура и по публични финанси в Университета за национално и световно стопанство в София.

От 1990-та до 2007-ма година Красимир Първанов заема различни длъжности в „Електроразпределение Столично“ АД – началник подстанция, диспечер-управление на електроразпределителната мрежа на град София, директор „Електроразпределение Запад“. В периода 2007-ма – 2010-та година е директор на дирекция „Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи” в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

От 2010-та до 2012-та година е изпълнителен директор на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

През 2012 г. Първанов е уволнен от НЕК след бурен скандал. Причината е, че подписва допълнително споразумение с руската „Атомстроейскпорт”, според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ „Белене”, без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков.

Тогава Първанов се защити, че е имал мандат за това от ресорния вицепремиер Симеон Дянков. В крайна сметка уволнението стана факт.

На 15 май 2017 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката.

Номинацията му за зам.-министър идва от Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Тогава председателят на партията Валери Симеонов коментира, че Първанов е предложен за поста заради професионалните си качества.

Подобни новини

Вашият коментар