През пролетта всички се чувстваме изтощени, с понижен тонус и обяснението винаги е „пролетна умора“. Ако и вие сте засегнати и чувствате също болки в гърба и мускулите, проверете нивата си на витaмин D. Защото тази умора може да се дължи именно на дефицит на витамин D. Логично е да имаме такъв дефицит след дългата зима, когато не сме се излагали особено много на слънце, така че сега е моментът да се погрижим за него.
Каква е функцията на слънчевия витамин?
В организма ни витамин D си взаимодейства с калция. Той повишава ефикасното му усвояване и затова е с незаменимо значение за развитието, растежа и поддържането на здрави кости през целия живот.
Медицински проучвания в най-различни области обаче показват, че витаминът на слънчевите лъчи има огромна роля и за нормалното функциониране на човешкото тяло в много други аспекти, които се откриват в момента.
Според изданието Medical News Today например все повече медицински проучвания показват, че правилната концентрация на витамин D в тялото намалява риска от диабет тип 2, а правилно дозиран прием на витамина от децата намалява с 88% риска да развият диабет тип 1 до 32-годишна възраст.
Доказано е, че недостигът на слънчевия витамин е свързан с повишена предразположеност към сърдечносъдови заболявания, повишено кръвно налягане, аутизъм, болест на Алцхаймер, ревматоиден артрит. Напълно е установен и позитивният ефект на витамина върху имунната система.
Откъде можем да си набавяме витамин D
Градските хора живеем повече на закрито, отколкото на открито. И масово страдаме от липса на витамин D, независимо дали навън е слънчево или не. Разбира се, този дефицит е по-изразен през зимата и пролетта, когато слънцето е по-слабо. Затова най-добрият начин на набавянето му е чрез храната.
Тук обаче има едно „но“. Малко са храните, които съдържат достатъчно количество витамин D, ако той не е допълнително добавен. Това се дължи на факта, че човешкият организъм е създаден така, че синтезира витамина чрез кожата. И все пак знаем, че има храни, които съдържат витамин D и които се препоръчват: мазни морски риби (сьомга, риба тон, сардина), яйца (жълтък), черен дроб (свински и телешки).
Тъй като не всички от тях са подходящи за всекидневна консумация, все повече се налагат млечни продукти, обогатени с витамин D. Според европейските стандарти 2 чаши мляко на ден (по 250 мл) ни осигуряват дневната необходима доза от 5 мг слънчев витамин.
Нека не забравяме – повече слънце и балансирана храна, богата на витамин D, ще ни подготвят да посрещнем лятото здрави и с добър тонус.
Вашият коментар