Коя е най-успешната връзка според изследванията?

Коя е най-успешната връзка според изследванията?

Връзките са различни. Няма перфектна връзка. Именно този факт е причината да се правят много проучвания по темата за това с какво се отличават най-успешните връзки.

Може би една идеална връзка е такава, без науката да може да даде обяснение за това. Но в течение на годините учените са правили изследвания върху основните фактори и тенденции, върху които се създават такива отношения между двама души. Техните изводи ни помагат да разберем как да постигнем тази желана от всички връзка. Много от тях са ни известни и дори приемаме за банални, но това не означава, че не трябва да си ги припомняме понякога.

Представяме ви 6 основни фактора за здрава връзка.

#1. БЪДЕТЕ ПОЗИТИВНИ

Позитивните хора са щастливи във взаимоотношенията си. Това е особено важно.

Изследване на Чикагския университет* достига до извода, че колкото по-позитивно настроен е съпругът, толкова по-малко конфликти има в семейството.

Как двойките реагират на добра новина също е показател. В изследване, публикуване в списание „Личност и психология“**, се казва, че начинът, по който двойките реагират на добрата новина – с възбуда, гордост или безразличие – е от решаващо значение за изграждането на здрава връзка.

Публикувано в The New York Times изследване звучи така: „В лабораторията на живота подкрепата се оказва по-добра за връзката, отколкото отчуждението. Но много хора научават това по по-трудния начин. Двойките се затрупват с обвинения и сарказъм, което много лесно води до раздялата им. Но в хода на анализа на техните реакции, проучванията показват, че в двойките, в които партньорите реагират с любов, вероятността връзката им да е здрава е много по-голяма. Просто бъдете позитивни и показвайте радост в реакциите си към успеха на партньора ви.“

#2. ОБЩУВАЙТЕ ПРАВИЛНО

Не е чудно, но изследванията показват, че конфликтите за пари и лошата комуникация между партньорите са най-честите причини за раздяла. За съжаление справянето и с двата проблема е трудно.

Правилната комуникация е много важна тема, но тук ще нахвърлим основните неща:

#. Питайте, не е срамно: партньорът очаква, че може да прочете в съзнанието на другия и не задава въпроси (защото много често ги смята за безсмислени).

#. Научете се да се аргументирате добре: целта на всеки аргумент трябва да бъде решението, а не просто загуба на време или опит да кажете всичко по въпроса.

#. Не се карайте за пари: за да нямате спорове по темата, установете някои правила във връзката и ги спазвайте. Например – определете бюджет за спешни случаи, съхранявайте бюджетите си отделно, информирайте партньора си за всички промени във финансовото ви състояние, задължително обсъждайте заедно въпросите за големите покупки…

Добрата комуникация изисква усилия, но когато оставяте малките теми и не ги обсъждате, те разяждат връзката и отношенията ви.

#3. ПОДДЪРЖАЙТЕ ПРИЯТЕЛСТВА И ИЗВЪН ВРЪЗКАТА

Чудесно е, когато в една връзка партньорите разчитат един на друг. Но е важно да имат приятелства и извън връзката си. Именно това характеризира щастливите двойки.

Начинът да се закрепи една двойка, е, да се поставят по-малко емоционални изисквания към партньора. Това не означава по-малка емоционална близост. Партньорите трябва да се насърчават един друг, но е добре, когато усещат подкрепа и от други близки хора извън връзката.

Поддържането на здрава връзка и силни приятелства извън нея също изисква усилия.

#4. ОПИТВАЙТЕ НОВИ НЕЩА ПОСТОЯННО

Както в повечето сфери на живота, така и във връзката си сме склонни да се поддадем на навиците си. Но според проучванията двойките, които постоянно опитват нови неща, са по-щастливи.

В The New York Times*** са публикувани някои интересни предложения по темата: „В едно изследване накарали няколко двойки да ходят само напред назад в стаята. Докато други били предизвикани с по-сложни упражнения – китките и глезените им били вързани едни за други, докато те трябвало да пълзят или да бутат топка. Преди и след това упражнение двойките трябвало да отговорят на въпроса „Колко отегчени сте от настоящата си връзка?“ Партньорите, които изпълнявали по-сложната задача, показали по-голямо удовлетворение, а двойките с обикновената задача – не показали никакви видими промени в отношението си към връзката.“

Това означава, че просто трябва да се забавлявате заедно – именно това помага на двойката да остане по-дълго време заедно. Това прави партньорите по-щастливи във връзката им. Пряката връзка между забавлението и щастието в брака е силна. Именно тези нови преживявания ще ви помогнат да приемате времето заедно като ценно и да се справяте с неочаквани промени.

#5. СЕКСЪТ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ

В много проучвания е установено, че двойките, които правят секс поне три пъти седмично, са по-щастливи във връзката си. Независимо на каква възраст сте, обръщайте внимание на това. В The New York Times е публикувано изследване, което казва****: „Основният проблем във връзките е, че двойките не намират достатъчно време за секс. Особено за наистина хубав и качествен секс.

Двойките трябва да се научат как да комуникират помежду си по темата секс. Трябва да се научат да говорят за сексуалните си нужди и защо не искат да правят секс. Това е много важно за създаване на удовлетвореност в сексуалния живот и във взаимоотношенията като цяло.

Може да ви звучи смешно и глупаво, но се опитайте, както планирате времето си за театър и вечеря с приятели навън, така да планирате и това за секс.

#6. НЕ БЪДЕТЕ ЕГОИСТИ

Дори и да сте позитивни, да имате прекрасен секс и да правите постоянно нови неща, връзката ви няма да бъде здрава, ако сте егоисти.

Какво трябва да направите:

Помагайте си в домакинството: двойки, които си разпределят домакинските задачи, са много по-щастливи.

Не позволявайте на хобито ви да ви откъсва от социалния ви живот и от връзката ви: всеки партньор е добре да има свой начин да релаксира, но понякога той може да се превърне в проблем. Внимавайте за това!

Не пишете смс-и – говорете лице в лице. Според изследванията***** именно двойките, които се извиняват с разговор очи в очи, а не с смс-и, са с по-силна връзка помежду си. Съобщавайте важните неща не по телефона или чрез съобщение, а с разговор лице в лице.

Разбира се, това са само част от важните фактори за изграждането на силна и стабилна връзка. Съществуват още много, които са определящи за щастието в отношенията – децата, сексуалната ориентация, родителите, образованието, възрастта… Много от тях са извън нашия контрол.

Идеята обаче е проста: бъдете открити в комуникацията си и полагайте усилия за нещата, които са важни.

източник: magiangelova.bg

Подобни новини

Вашият коментар