Цацаров разпореди проверка на ДОСТ заради турското национално малцинство

Цацаров разпореди проверка на ДОСТ заради турското национално малцинство

По разпореждане на главния прокурор започва проверка за съответствие на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Kонституцията и Закона за политическите партии. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. 

На 26 март 2019 г. е публикувана декларация на Политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ /ПП ДОСТ/ за организиране и провеждане на „Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство“.

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура.

Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/ или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия/.

Подобни новини

Вашият коментар