Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: С общински пари ще опресним детските площадки, които имат нужда от ремонт

Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: С общински пари ще опресним детските площадки, които имат нужда от ремонт

Красимира Анастасова, кмет на Община Долни чифлик в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

 

Фокус: Г-жо Анастасова, какво е състоянието на детските площадки на територията на Общината? Предвижда ли се изграждане на нови и ремонт на съществуващите?

Красимира Анастасова: Кандидатствали сме с два проекта в ПУДООС за изграждане на такива детски площадки. С общински средства в Долни чифлик за по-малките наши съграждани на възраст от 2 до 6 години, намерихме едно място, в което можем да им създадем подходящи условия за игра. Мястото е по-затворено, в двора на една бивша детска градина. Това ще се случи с общински средства. Надявам се през май да можем да открием тази детска площадка. А иначе с общински средства предвиждаме да се извърши опресняване и, където има възникнали проблеми за отремонтиране на детските площадки.

Фокус: Кажете повече за тази нова детска площадка, какво е предвидено?

Красимира Анастасова: Предвиждаме да има пързалки, люлки. В преговори сме с фирма за закупуване на такива уреди, пейки за майките. Общо взето и с помощта и на социалното ни предприятие и с наш труд и средства, ще бъде направено едно екологично кътче за най-малките ни граждани. Има много на брой деца, които са в такава възраст и за тях специално в момента няма такава действаща площадка. Идеята за тази площадка възникна съвсем скоро като пространство, което може да се обособи.

Фокус: Преди дни завърши проектът за разкриването на Дневен център за деца с увреждания в село Рудник, разкажете повече за инициативата.

Красимира Анастасова: Проектът, който приключи, е за подкрепа на деинституционализация чрез създаване на Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в Община Долни чифлик. Общата стойност на проекта е 129 956 лева, от които 84 651 лева европейско финансиране. Националното съфинансиране е в размер на 14 938 лева и собственият принос е 30 366 лева. Този Дневен център ще се помещава в бившия Дом за деца с увреждания в село Рудник. Целта е да се полагат грижи за деца с увреждания, да бъдат подпомогнати техните родители. Закупено е много оборудване по проекта. Има и помещения за почивка на децата. Очакваме до края на месеца и самият проект да бъде приет от представителя на Оперативната програма и да бъде издадена заповед Министерството на труда и социалната политика за разширяване на капацитета.

Фокус: А какъв е капацитетът на звеното в момента? Посещава ли се вече от деца с увреждания?

Красимира Анастасова: В момента имаме около 35 деца, за които се грижим. След ремонта се очаква местата да се увеличат до 90 с времето. Първоначално ще започнем с по-малък брой деца и постепенно капацитетът ще се разшири. Грижите ще се осъществяват като държавно делегирана дейност. Самият собствен принос на Общината от 30 366 лева е за отремонтиране и на парната инсталация, за да подобрим условията и, защото грижата ще е целогодишна.

Фокус: Само деца от Общината ли ще могат да ползват услугата и как ще се осъществява подборът?

Красимира Анастасова: Да, Центърът ще може да се посещава само от деца от Долни чифлик. В Общината ще се осъществява подборът, по зададени критерии, които са одобрени и от самата Агенция по социално подпомагане.

Фокус: Насочвам Ви и към друга актуална тема, приключва зимният сезон, има ли проблеми с пътни участъци и улици на територията на Общината, които се нуждаят от спешен ремонт? Ще заделите ли допълнителни средства?

Красимира Анастасова: Може би през месец май ще направим първа копка, защото текат все още процедури, по Програмата за развитие на селските райони, за близо 2 млн. лева. Ще се извърши основен ремонт на улици в Долни чифлик и в село Старо Оряхово. Общо ще бъдат асфалтирани улици в населените места в общината за около 3.8 млн. лева, като включим и тези средства, които са по Оперативната програма. До около 30 дни се очаква да приключи проектът ни за изграждане на втори етап от канализационната система в града. Ще бъде изградена канализация на общо около 3500 метра. След това предвиждаме с общински средства там, където е изградена канализацията, съответно да бъдат асфалтирани и улиците. Защото проектът се финансира с национални средства по ПУДООС, но там средствата са само за прокопаване на самите канали. Така че, където има по четвъртокласната пътна мрежа след зимния сезон отворени дупки, проблеми пътни, и това ще отстраним.

Фокус: На прага на пролетния сезон, много хора почистват дворовете си и земеделските земи, някои палят сухи треви и стърнища. Имали ли сте инциденти в резултат на такива дейности и как Общината организира извозването на „зелена маса“ и други отпадъци?

Красимира Анастасова: Ние всички отпадъци ги извозваме в депото в Езерово за преработка, което съответно оскъпява и услугата. За съжаление наистина има и недобросъвестни наши съграждани, които си позволяват нерегламентирано да изхвърлят отпадъци. Стараем се да почистваме нерегламентираните сметища, когато се образуват такива и, когато има сигнали от гражданите. Това, което малко извън темата предвиждаме е, да направим едно видеонаблюдение по селата, където има такива нерегламентирани сметища, за да могат да се контролират тези процеси. Поне засега нямаме информация за инциденти, свързани с палене на сухи треви и стърнища.

Подобни новини

Вашият коментар