Девня стяга “Фолклорна палитра”

Девня стяга “Фолклорна палитра”

Община Девня вече започна подготовката за танцовия фестивал „Фолклорна палитра“, който тази година ще се проведе на 22 юни. Първото му издание миналата година събра навръх Еньовден над 400 танцьори от 24 състава и разпредели над 1100 лв. като награди. Тази година наградният фонд надхвърля 2000 лв. Участието отново е безплатно, а за танцьорите се осигуряват храна и минерална вода.

Право да се включат във фестивала имат всички любителски танцови клубове и формации от страната, като ръководителите им могат да участват в конкурсната програма. Не е задължително участниците да са облечени във фолклорни костюми, а музикалният съпровод е по техен избор – с оркестър или на запис.

Фестивалът отново ще се проведе на откритата сцена в парк „Разсадника“ и ще протече в три етапа. В първия участниците ще представят две хора по избор, едното от които трябва да е характерно за етнографската област, от която идват, или за съответния клуб. Класираните на първите три места ще получат грамоти и парични награди от 400, 300 и 200 лв.

Във втория етап ще се оценяват хореографски разработки, а победителите ще получат 300, 250 и 200 лв. съответно за първо, второ и трето място. Третият етап е надиграване в ритъма на ръченица – шопска, тракийска или добруджанска, като всеки клуб или формация ще може да участва с по една смесена двойка. Наградите за първите три места са в размер на 100, 70 и 50 лв.

Фестивалът ще разпредели и допълнителни призове – награда на кмета в размер на 100 лв., награда на „Девня Цимент“ АД, специална награда на журито и други, които ще бъдат обявени по-късно.

Заявките за участие се приемат до 10 юни включително. Те, както и регламентът, са достъпни на официалния сайт на община Девня и във Фейсбук страницата на администрацията.

Подобни новини

Вашият коментар