Шефове на фирма за имоти в Бяла измамиха руснаци с близо 600 000 лева

Шефове на фирма за имоти в Бяла измамиха руснаци с близо 600 000 лева

Районната прокуратура във Варна предаде на съд изпълнителният директор на фирмата за недвижими имоти „Риком“ АД, Иван Чолаков и прокуристката в град Бяла, Румяна Чолакова. Двамата ще отговарят за измама в особено големи размери от 587 561 лева.

Престъплението е особено тежко, извършено като продължавано деяние в периода от 12 юни 2008 г. до 3 декември 2009 г. и в съучастие. Престъплението по член 211, във връзка с член 209, ал. 1 от НК се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години, а ако двамата, които са и семейство, бъдат признати за виновни от съда, той може да постанови конфискация на половината от имуществото им.

Целта на престъплението била имотна облага за всеки от тях и за акционерното дружество с предмет на дейност недвижими имоти, управление и строителство. Така Иван и Румяна Чолакови успели да извършат 6 измами с руски граждани през непродължително време и при една и съща обстановка и еднородност на вината, като продали ваканционни имоти с тежести върху тях.

В посочения период софийска фирма възложила строителството на 3 ваканционни сгради върху незастроени поземлени имоти в град Бяла, собственост на „Риком“ АД. По време на строителството възложителят спрял плащанията, което породило конфликт.

При решаването на спорните въпроси между двете фирми било прието изграденият имот да бъде прехвърлен на възложителя с прилежащия парцел, а завършените на груб строеж две сгради – на фирмата на Иван и Румяна Чолакови. За да довърши имотите, които да продаде, фирмата на двамата подсъдими теглила няколко ипотечни кредита.

Към бъдещите ваканционни апартаменти интерес проявили руски граждани, след като били зарибени на представянето им на изложение в Москва. Купувачите заявили желание за покупка на имотите по нотариален ред, тъй като това им служело при получаването на виза за България.

Първоначално били сключени предварителни договори, като в тях изрично било посочено, че „Риком“ АД ще им прехвърли имотите с нотариални актове и без тежести. Иван и Румяна обаче не изпълнили договореното, а платените от руските купувачи суми – присвоили. Парите за ваканционните имоти постъпвали по сметките на „Риком“ АД – Бяла или били давани на ръка на Иван и Румяна.

След придобиване на апартаментите с нотариален акт, всеки от жертвите на измамата получил покана от частен съдебен изпълнител за доброволно изпълнение, тъй като били осъдени като ипотекарни длъжници. Едва тогава купувачите установили, че са придобили имоти с ипотека в полза на банка по теглените от „Риком“ АД кредити.

Назначената по досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза показала, че общата сума, с която са ощетени руските граждани при шестте измами, е близо 600 000 лева. Парите не са възстановени и до момента от двамата подсъдими.

Варненци си спомнят, че преди близо 10 години Иван Чолаков се размина със затвора за взимане на подкупи като общински служител- началник на управление „Собственост и стопанство”. Той беше арестуван в кабинета си в общината във Варна по обвинението, че е поискал от варненска фирма 50 000 000 стари лева (50 000 сега).

Чолаков провел два разговора, в които е поискал подкупа, като и двата бяха документирани със специални разузнавателни средства и приложени към делото. На 8 юли 1998 г. той беше задържан, след като шофьорът му отиде да вземе първата част от подкупа в размер на 10 000 германски марки.

Преди това, през октомври 1997 г. Чолаков беше тежко ранен при стрелба срещу него пред дома му във варненския квартал „Трошево”. Мнозина тогава коментираха, че причина за покушението са връзките му със сенчестия бизнес на Варна и възможностите му да се облагодетелства, благодарение на поста си в общината.

Арестът му през юли 1998 г. и осъдителната присъда на варненския окръжен съд година по-късно подхраниха тези съмнения. Освен 18 години затвор, съдът постанови и конфискация на недвижимото му имущество от 2 дка земя в „Златни пясъци“, 2 дка земя в „Галата“, 2 дка земя в Бяла, както и автомобил „Опел Вектра”, които общинският чиновник беше успял да „спести” от закуски по време на службата си за морския град.

Подобни новини

Вашият коментар