И защитникът на потребителите с евтин апартамент и личен асансьор

И защитникът на потребителите с евтин апартамент и личен асансьор

Валери Симеонов пази своите хора

На 11.12.2018 г.с евтин апартамент се е сдобил и председателят на КЗП Димитър Маргаритов, който не е случаен държавен чиновник, а висш такъв, назначен с решение на министерски съвет!

Той купува мезонет на бул. Стамболийски 128 с обща площ от 115 м2, от които 74 м2. жилищна площ и 41 м2 покривна тераса на цена от 120 000 лв., при данъчна оценка на имота от 115 050лв.

Отбелязваме факта, че въпросното жилище е закупено на данъчна оценка при изваден акт 16, а пазарната цена на апартамент на този централен столичен булевард е над 1200 евро за квадратен метър. Тоест посочената покупна цена е по-ниска дори при обект на груб строеж.

За покупката е ползван банков кредит от Юробанк България по сключен договор от същата дата. Странното обаче е, че договорът за банков кредит е със срок от 27 години и на стойност от 245 000 лв. Всяка процедура за отпускане на банков кредит изисква представяне на пазарна оценка на имота, който служи за обезпечение, направена от лицензиран оценител. Същата е със срок не по-дълъг от 6 месеца преди отпускане на кредита, с цел да се определи средната пазарна цена за имота към датата, на която се усвоява кредита. В конкретния случай закупеният имот служи за обезпечение на кредита.

Въпросният съвсем скоро закупен мезонет е в съседство с още един, който „случайно“ се оказа собственност на същото лице, а именно Маргаритов и най – наглото и актуално към момента е, че последната спирка на асансьора завършва в двете жилища на посоченото лице и от там следват два мезонета с големи тераси, закупени на данъчна оценка. И вторият имот, отново собственост на Маргаритов, е ползван като обезпечение при получаването на банковия кредит.

Въпросната комисия е основен контролен орган по закона за потребителския кредит и ипотечния кредит.

Спомняме си и неколкократния зов на министър Ангелкова относно проблемите с контрола в туризма, свързан с несъответствието на предлаганите туристически услуги, където КЗП е основен контролен орган. От министерството на туризма неведнъж са определяли КЗП като слабото звено при отнемане на звезди.

Тук е мястото да припомним и мераците на екс вицепремиера Симеонов за контрол в туризма.

Ето тук именно няма как да не си зададем логичния въпрос, дали изявлението на екс вицепремиера Валери Симеонов не е насочено само срещу конкретни лица и министерства? В него той призовава всички управляващи да си огледат своите къщички относно историите с жилища в столицата, закупени на много по – ниски цени от пазарните. Именно Валери Симеонов беше ресорен началник на Маргаритов.

Подобни новини

Вашият коментар