Филев си увеличи заплатата защото заслужавал – част 1

Филев си увеличи заплатата защото заслужавал – част 1

Филчо Филев пред общински съвет: „Заслужавам и нося голяма отговорност, затова предлагам да се увеличи заплатат ми“ – така Филев си предложи сам и си увеличи заплатата защото заслужавал

Със задна дата по предложение на кмета на община Провадия Филчо Филев е увеличена собствената му заплата. Новата му заплата е приета в края на март, но ще се приложи от 01 януари 2019г. За трите месеца от бюджета на общината /разбирайте от общите пари на провадийци/ счетоводството ще трябва да преведе по сметката на „все още” „кмета” разликата.

Увеличението малко преди края на мандата му е ударно. Заплатата му от 2 400 лв. по негово предложение става 3 000лв. С уравнението през март Филчо Филев ще трябва да получи 4 200лв., отделно пари за клас, стаж, съвсем отделни са парите които провадийци му плащат за представителни, телефон, гориво за „служебни” работи до Варна и където си поиска и т.н.

По време на интересни дебати по повод заплатата му в общинския съвет се повдига въпроса защо в докладната на Филчо Филев за заплатата му той погрешно цитира закона, като посочва, че основни месечни заплати на кметовете на общини  /такъв е Филев/ не може да надхвърля основната заплата на министър.

Голям мерак. Затова трябвало да му се увеличи заплатата.

До 1 януари 2019г. Филчо Филев вземаше възможно най – високата заплата допустима по – закон, която бе определена за кметове на общини. Най – високата , нито един лев по малко – 2 400лв.

Промените в закона влизат в сила от 1 януари 2019 г. – годината, в която ще има местни избори. Дали заплатите на кметовете и техните заместници, кметовете на райони и кметства ще бъдат увеличени ще зависи от общинския съвет, който ще определя конкретните суми в зависимост от финансовото състояние на общината, се казваше при популяризирането им.

Прага за тяхната заплата става заплатата на министър. В самата докладна Филев пропуска да уточни, като цитира закона, че заплатите на кметовете на кметства също могат да достигнат до заплатата на министър. Той посочва само себе си, като длъжност, чието възнаграждение може да е такова, като на министър.

След като Димо Димов, общински съветник от ГЕРБ изчита закона и прави забележка за разликата с оригиналния текст на закона, като доста учтиво предполага, че пропуска е фактическа грешка, Филев дава обяснение:

Изказване на инж.Филчо Филев-кмет на община Провадия „Уважаеми г-н председател, Уважаеми общински съветници, Уважаеми г-н Димов, Точно така е – кметове на общини, кметове райони и кметове кметства. В мотивите си цитирах само това, защото на последното събрание на сдружението на общините, не помня колко са кметовете на кметства в България, 30 000 или повече, но трудно могат да вземат 3 000 лв. или заплата на министър.”

Но той може. Богопомазан!

Естествено в общинския съвет беквокалите пригласят в полза на харченето на едни 6 000лв. допълнително за заплата Филев, каквито груби сметки се правят до местните избори /долу – горе от януари до местните избори са 10 месеца по 600 лв. допълнително/.  Само, че този допълнителен разход за провадийци се увеличава стремглаво, като снежна топка търкаляща се пред падащата лавина. Всеки провадиец знае, че с увеличаване на заплатата на кмета автоматично се увеличават възнагражденията на няколко фигури от общината.

Според чл.15 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Провадия месеченото възнаграждение на председателя на Общински съвет Провадия е 85 % от основното месечно възнаграждение на кмета.

Председател на Общински съвет Провадия е Христо Гичев, влязъл в общинския съвет от листата на НФСБ. Простата математическа сметка сочи, че 85% от 3 000 лв. е 2 550лв.

Според чл.16 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Провадия месеченото възнаграждение на заместник председателя на Общински съвет Провадия е 32 % от основното месечно възнаграждение на кмета. Простата математическа сметка сочи, че 32% от 3 000 лв. е 960лв.

Кои са заместник председателите и за какво ще вземат 960 лв., кажете вие читателите. Само ще дадем жокер, че са повече от един.

Дотук няколко управляващи общината фигури са обвързани процентно със заплатата на кмета. Няма оправдания, няма аз не исках, няма искам, няма не искам, просто счетоводството ще им изчисли новите възнаграждения. Интерес буди обаче дали тези лица са се въздържали от гласуване на увеличението на заплатата на кмета, което е равносилно на увеличаването на собствените им възнаграждения.

Нататък.

До сега заплатите на заместник кметовете също бе обвързана с заплатата на кмета. Колко ще вземат отсега нататък заместник кметовете е една мъгла. Засега. Снежната топка се увеличава, а лавината наближава. Тя наближаваше и без това с местните избори. Да вземат, както казва стареца, докато има, добре е да се добави – и докато са на власт.

Самия Филев уточнява за заместниците си:  „След като мине тази докладна записка, мое правомощие е да определя заплатите на зам.-кметовете и на кметските наместници.” – цитат от протокола от проведената общинска сесия.

Не само като „мине”, а и „мина”. То не е „ако се одобри предложението”, а ако „мине” ИИИ ПРАВИЛНО, ТАКА МИНАВАТ /ПРОВАДИЙЦИ/, ЧЕ ОЩАСТЛИВЕНИТЕ СА МНОГО.

Да направим една съпоставка – преди промените от 1 януари 2019г. Филев – кмет на община с 24 000 души население вземаше основно 2 400 лв. заплата, а Фъндъкова – кмет на най – големия град гр. София с население над  един милион и двеста хиляди души /1 200 000/ вземаше 2 900лв. 2 900лв. Фъндъкова получава от 2014г. до 2019г., при положение, че е можела да взема 3 100 лв. За разлика от провадийските беквокалисти, в столицата има общински съвет с друго мислене и заплатата на кметицата не е гласувана на максимума, а години наред е под него – 2 900лв.

Така за месец декември 2018г. Фъндъкова, като кмет на община с над един милион души население е взела основно месечно възнаграждение в размер на 2 900лв., а Филев със задна дата ще вземе за месец януари 2019г., за това че е  кмет на Община Провадия с население 24 хиляди души 3 000 лв. основно месечно възнаграждение.

СЕГА  МИНА. ДА ВИДИМ КАК ЩЕ МИНЕШ ФИЛЕВ, КАТО ЕДИН ДЕН ПРОВАДИЙЦИ ТЕ СПРАТ ДА ВЛИЗАШ В ТЯХНАТА ОБЩИНА. ПРЕЗ ТЯХ ЛИ ЩЕ МИНЕШ? С КОГО ЩЕ МИНЕШ? – С ТЕЯ ДЕТО ВЗЕМАТ ПРОЦЕНТИТЕ ИЛИ ЩЕ ТИ НАПРАВЯТ ПЪТ!

ЗАЩОТО В ПРОВАДИЯ НЯМА РАБОТНИ МЕСТА И ПОВЕЧЕТО ХОРА, КОИТО НЕ РАБОТЯТ В ОБЩИНАТА НЕ СА И МЕЧТАЛИ ЗА 2 – 3 БОНА ЗАПЛАТА!

ЗАЩОТО ТВОЯТА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА Е КОЛКОТО ГОДИШНАТА ПЕНСИЯ НА МНОЗИНСТВО ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ В ОБЩИНАТА!

ЗАЩОТО УЛИЦИТЕ НИ СА МРЪСНИ С НЕИЗХВЪРЛЕНИ КОШОВЕ ЗА БОКЛУК, ОСЕЯНИ С ДУПКИ, НЕВИЖДАЛИ ПОДРЪЖКА И АСФАЛТ В СЕЛАТА…

В следващата част четете, как докато Ф.Ф. се сравнява с министър го сравниха с чистачка, кой спомогна „минаването” и кой одобрява, и защо ги одобрява ТРИТЕ БОНА за кмета.

Подобни новини

Вашият коментар