Община Девня е най-прозрачната институция в област Варна и втора в страната

Община Девня е най-прозрачната институция в област Варна и втора в страната

Община Девня заема първо място сред институциите в област Варна по показателя „Активна прозрачност“ на Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) за 2019 година. В национален мащаб нашата община се нарежда на второ място след Търговище. Това сочат резултатите от годишния одит на интернет страниците на всички задължени по Закона за достъп до обществена информация институции, съобщиха от ПДИ.

Официално класацията ще бъде обявена на пресконференция в София на 19 април, петък, след което ще бъдат публикувани повече детайли за тазгодишното проучване. Като цяло резултатите показват, че спрямо 2017 и 2018 г., когато се изкачихме съответно до 20-о 12-о място в националната класация, тази година вече сме сред отличниците.

Целта на ежегодното проучване на ПДИ е да се види как институциите изпълняват задълженията си по отношение на обществената информация онлайн, отговарят ли на електронни заявления, подобрява ли се финансовата и бюджетна прозрачност и др. В рамките на настоящия управленски мандат Община Девня прогресивно повишава рейтинга си за активна прозрачност. Още при встъпването си в длъжност като кмет утвърдих списък на категориите информация за дейността на общинската администрация, които подлежат на задължително публикуване в интернет.

Подобни новини

Вашият коментар