Матео Салвини и мечтите за паневропейски популистки алианс

Матео Салвини и мечтите за паневропейски популистки алианс

Изборите за Европейски парламент приближават и италианският вътрешен министър и лидер на крайнодясната “Лига” се заема с инициативата да проведе серия от срещи с други водачи на популистки партии в Европа.

Първата такава инициатива се провежда на 8 април в Милано, но най-вероятно ще е само една от многото дискусии, които на Салвини ще му се наложи да направи. По-мащабна среща под негова егида е предвидена за май месец.

Той ще се опита да привлече за свои съюзници управляващата партия в Полша, унгарската Фидес и други политически сили, с които да сформира евроскептичен алианс в новия Европейски парламент. Крайната цел на Салвини е новата формация да е пряк конкурент на големите паневропейски политически групи.

Слоганът, под който той ще провежда дискусиите, е “Напред към Европа на здравия разум”.

Ясно е, че Салвини ще се опита да се хареса на популистките и крайнодесни европейски партии като към това число спадат и няколко северни формации, които също са поканени за преговори.

Италианският вътрешен министър ще търси обединение и с немската крайнодясна “Алтернатива за Германия”. Именно това ще маркира първата стъпка към обединение между популистките партии на Европа, на които традиционно им е трудно да заговорят на общ език, въпреки сходствата в платформите им. Всички подобни коалиции трябва да се обединят “под шапката” на “Европа на нациите и свободата” (ЕНС), към която официално принадлежи “Лигата”.

И ако присъединяването на “Алтернатива за Германия” със сигурност ще увеличи броя на членовете на ЕНС в Европарламента, то тя тепърва ще има нужда и от още силни съюзници, за да може да се превърне в реален конкурент на центристите. Затова Салвини има намерение да се обърне и към полската “Право и справедливост” и Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан.

Той има потенциал да разшири групата на ЕНС, но ще му трябват много нови съмишленици.

“Европа на нациите и свободата” в момента има 37 места в Европейския парламент. Те се разпределят между “Лигата”, австрийската “Партия на свободата”, датската партия със същото наименование и белгийската “Влаамс Беланг”.

На изборите през този май месец групата може да удвои депутатските си места. Според “Политико” с настоящия си състав тя би могла да спечели 28 места – с пет повече, отколкото през 2014-а. Към тях могат да се прибавят още около 21 депутати, колкото се очаква да спечелят “Алтернатива за Германия” и френското “Национално обединение” на Марин льо Пен.

Ако Салвини успее в преговорите с Полша и Унгария, той може да пренареди облика на Европейския парламент. Полските управляващи се очаква да получат около 27 места, а Фидес – около 14. Само че “Право и справедливост” вече са част от друга паневропейска група – тази на Европейските консерватори и реформисти – и към момента категорично отказва всякакво коалиране със Салвини.

Фидес от своя страна все още е член на Европейската народна партия, въпреки че през изминалия месец членството в групата на десните центристи беше замразено заради поведението на Орбан.

В последните десет дни Салвини е провел две срещи с водещи политици от партията Фидес и се очаква да посети Унгария скоро. Само че началникът на щаба на Орбан твърди, че неговата партия всъщност не е поканена на срещата в Милано. Така че на Салвини може би ще му е трудно да създаде планирания от него “европейски блок с политическо единодушие”.

Марин льо Пен, лидерът на “Националното обединение” във Франция, също не присъства на дискусиите в Италия, но за сметка на това писа в Twitter, че в петък ще се срещне с италианския вътрешен министър в Париж, за да разговарят за бъдещето и за европейските избори.

Както посочва италианският “Ла Стампа”, Салвини ще се опита да се обърне към всички, които “искат да променят Европа”.

Той ще се опитва да изтъкне “общите християнски корени и защитата на националната идентичност” като подчертава, че целта не е просто “участие в изборите, а промяна на правилата в Европа”. Йорг Мойтен, лидерът на “Алтернатива за Германия” допълва, че задачата не е Европейският съюз да бъде разрушен, а да бъде “реформиран и радикално променен”.

На срещата, организирана в понеделник в Милано, обаче присъстваха само Мойтен, както и представители на датската и финландската крайнодесни партии. Явно някои от различията между Салвини и сходните на “Лигата” формации може би си остават непреодолими.

Подобни новини

Вашият коментар