„На село“ в Яребична… по женски

„На село“ в Яребична… по женски

Село Яребична се намира в община Аксаково, разположено e на 12 км северно от Варна. На същите километри е от морския бряг.  Около Яребична има дъбови гори, които го обграждат почти от всички страни.

На хората обаче се дължи духът, който носи селото. Като туптящо сърце описва Яребична кметът Катя Жекова.

С нетърпение жителите на Яребична чакат ремонта на читалището. То стои затворено вече трета година, припомня секретарят Красимира Манева. С трепет отварянето на читалището чака и 85-годишната леля Дора, която с чиста съвест можем да наречем талисманът на Яребична. Тя е подарила и ушила 20 костюма за читалището, прави сценариите за представленията, подбира народните песни. Леля Дора е на 85 години, но спортува. Силата на духа й може да усети от километри, а усмивката и благият й характер предизвикват прегръдка и възхищение.

Село Яребична се гордее и с църквата си „Св. Възнесение Господне“, възстановена през 2007 година с труда на всички негови жители. Грубият строеж е дело на Братан Братанов. Любопитно е, че цялото му семейство участва в изработването на големия кръст.

Яребична – селото с многовековния дъб и седемте чешми. Селото с усмихнатите жители, с които си поговорихме по женски, и техните спокойни дни.

БНР Варна

Подобни новини

Вашият коментар