Водопадът до село Солник, общ. Долни Чифлик

Водопадът до село Солник, общ. Долни Чифлик

Солник е село в Североизточна България. Намира се в община Долни чифлик, област Варна. Старото му име е Джафер. В селото съществува извор със солена вода, от който днешното село носи името си. Kрай селото може да видите малък водопад.

До Солник се стига по два пътя. Пътят през Долни Чифлик и село Кривини. През село Кривини се навлиза във финалната част на Дюлинския проход и през гората. През Дюлинския проход пътят е  релефен и разбит. Ползва се основно от ловджиите. Горския път по скоро е за пешеходен преход.


Също така, на главната улица в Солник, идваща от Долни Чифлик може да завиете наляво. Скоро ще  видите дървена стрелка „Водопада“, монтирана на електрически стълб.

От там улицата излиза от селото и се превръща в черен път. Нататък е възможно вашия непригоден за неравни терени автомобил да бъде оставен, за да продължите пеш до водопада. Минава се по черен път и покрай водна помпена станция, след нея се завива надясно по друг черен път и след 300 м. се навлиза в гората. До помпената станция тръгват редица електрически стълбове. Те потъват в горска просека, в която трябва да се слезе и на 50 метра вътре в нея да се хване невзрачна пътека в дясно. Гората е рехава и дори когато пътеката изчезне, трябва да се следва същата посока, докато се слезе в дерето точно на водопада. Спускате се по пътека към водопада. Водопадът е с височина около 15 м., захранва го малка рекичка, която лятно време може да пресъхне.

Така изглежда водопадът на село Солник от горната страна.

Водата в годините е изваяла страхотен улей в скалата. Огромен скален къс, дело на природата, дооформя уникалността на този водопад.

Водата лази по три пада с малко естествено каналче помежду им.

При сух сезон, количеството на водата намаля драстично. Пролетта е прекрасно време да бъде видян водопада, тъй като тогава е по – пълноводен.

Това е изключително чист водопад, все още незасегнат от лошите човешки навици, тъй като е малко посещаван. Посетителите тук са обикновено местни или наистина запалени природолюбители, които не биха си позволили да замърсят това малко, запазено и чисто природно кътче.

Посетете водопада на село Солник и го опазете чист!

Подобни новини

Вашият коментар