Не с 9, а с 24 млн. лева ощетил Румен Овчаров “Мини Бобов дол”

Не с 9, а с 24 млн. лева ощетил Румен Овчаров “Мини Бобов дол”

Специализираната прокуратура предаде на съд бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, бившия изпълнителен директор на “Мини Бобов дол” Пламен Стефанов и бившия заместник-министър Анна Янева за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за над 24 млн. лева.

Припомняме, на 30 март миналата година Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров за длъжностно престъпление и за това, че умишлено не е упражнил достатъчно контрол, поради което са последвали значителни щети за “Мини Бобов дол” в общ размер 8 940 231,47 лева.

През май същата година обаче делото беше върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. Специализираната прокуратура е успяла да събере доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол за “Мини Бобов дол” са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече.

От доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура след връщането на делото от съда, е било установено, че под наказателната отговорност трябва да се приведат и бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката и бившият изпълнителен директор на “Мини Бобов дол” ЕАД.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост в периода от 25 май 2006 г. до 18 март 2009 г., от която са последвали значителни щети в особено големи размери за предприятието “Мини Бобов дол” ЕАД, в размер на повече от 24 млн. лева, като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на “Ораново” ЕООД са прехвърлени правата на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък “Бабино” и участък “Бобов дол” от находище “Бобовдолски въглищен басейн”, от което е последвало откриване на производство по несъстоятелност на “Мини Бобов дол” ЕАД. Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.

Подобни новини

Вашият коментар