Акцията заради еврофондове се оказа част от делото срещу Миню Стайков

Акцията заради еврофондове се оказа част от делото срещу Миню Стайков

Анонсираната в четвъртък сутрин специализирана акция в София, Пловдив, Карнобат, Сливен и Бургас във връзка с измами с пари от еврофондове се оказа част от ново разследване срещу бизнесмена Миню Стайков.

БНТ съобщава, че агенти на ДАНС и МВР са влезли в офисите на Стайков в центъра на Карнобат. Акцията е свързана с по-ранните съмнения на прокуратурата за схема с фиктивни проекти, финансирани по програмата за развитие на селските райони и програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Според непотвърдените данни на “По света и у нас” – прокуратурата има съмнения, че е закупувана една и съща техника, за която са пуснати двойни отчети, така че средствата за нея да се “усвоят” два пъти.

Прокуратурата отказва да даде официална информация по случая, но не е отрекла данните, които изтичат от репортажа на БНТ.

Акцията в Карнобат съвпада с края на 8-месечния срок, в който Миню Стайков може да бъде задържан под стража по основното досъдебно производство срещу него – за пране на пари, данъчни измами и производство на цигари без бандерол.

Искане за отвод на прокурора по делото

“Свободна Европа” посочва, че мярката за неотклонение на Стайков би трябвало да изтече на 5 май (неделя), но ако срещу него се повдигне ново обвинение, прокуратурата ще има основание да поиска ново задържане под стража срещу собственика на “Винпром Карнобат”.

Медията твърди още, че прокурорът по делото срещу Стайков – Ангел Кънев – е закупил общо 8 поземлени имота от дружества, свързани пряко или косвено със собствениците на “Винпром Пещера”, чийто бизнес е конкурентен на този на арестувания бизнесмен.

Жалба срещу Кънев с искане за отвод е подадена два дни преди Спецпрокуратурата, ДАНС и МВР да проведат акцията по разследването за измами с еврофондове.

Потърсен за коментар от Свободна Европа, Ангел Кънев заяви следното: „Искането [за отвод] е входирано на днешна дата и с оглед правилата на закона нямам право да коментирам, докато не се произнесе [специализирана] апелативна прокуратура, след което с най-голямо удоволствие ще коментирам всичко. Нямам никакви притеснения от нищо”.

Подобни новини

Вашият коментар