Наблюдаваме на живо дивия свят на египетските лешояди

Наблюдаваме на живо дивия свят на египетските лешояди

Нова камера предава директно от дивото гнездото на известната двойка египетски лешояди от Провадия. Предишната камера, която шест години ни свързваше с живота на световно застрашените птици, бе заменена с нова, съобщават Българското дружество за защита на птиците. През март екип -природазищтници се е спуснал в гнездовата ниша и монтирал новата HD камера. Тя е била замаскирана с камъчета от скалите, за да не смущава нейните обитатели. И двете птици са се завърнали успешно от местата си за зимуване в Африка в началото на април и в момента двойката вече мътела. Видеонаблюдението ще даде ценна информация за поведението и хранителите навици, екологията и биологията на египетския лешояд. Към края на май камерата ще ни направи свидетели и на излюпването на малките и на грижите, които родителите полагат за тях.

Специализираната камера за наблюдение на живо на диво гнездо на египетски лешояди е единствената в света и може да се наблюдава в профила на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, добавят от БДЗП. На сайта www.LifeNeophron.eu предават още две камери – от адаптационната волиера за освобождаване в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, и от гнездото на двойката в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора., която също мътела в момента.

Проектът „Нова надежда за египетския лешояд“ обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка и се реализира с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС, допълват от Българското дружество за защита на птиците, което е координиращ бенефициент.

standartnews.com

Подобни новини

Вашият коментар