Папата на летището: Останах много доволен, защото сте здрав народ! Сейте добро, изграждайте мир!

Папата на летището: Останах много доволен, защото сте здрав народ! Сейте добро, изграждайте мир!

Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове“, каза Негово Светейшество на министър-председателя Бойко Борисов, който го изпрати на летище София.

Премиерът Бойко Борисов благодари на Негово Светейшество папа Франциск за това, че посети страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона.„Правя го по убеждение. „Добрият съсед е повече от роднина“ – казваме в България. Народът се радваше, видях го“, посочи министър-председателят.

„Продължавайте да изграждате мир, сейте добро“. С тези думи завърши срещата между Негово Светейшество папа Франциск и министър-председателя Бойко Борисов.

Негово светейшество Папа Франциск, който пристигна на 5 май на апостолическо пътуване в България, отлетя тази сутрин за Северна Македония. Министър-председателят Бойко Борисов го изпрати на летище София.

Част от церемонията по изпращането бяха и представители на Националната гвардейска част.

Главата на Римокатолическата църква се качи в самолета на фирмата “Ал Италия” на летище “София”. Заедно с него е и делегация от Ватикана.

Папа Франциск пристигна на 5 май в София с папска свита, съставена от 35 души – най-висши представители на Светия престол. Сред тях бяха държавният секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, както и кардиналите Леонардо Сандри и Курт Кох.

По време на апостолическото си пътуване в България с послание за мир на Земята Папа Франциск посети София и Раковски. Светият отец имаше среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква се срещна с българския патриарх Неофит в Синодалната палата и отправи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм “Св. Александър Невски”. Хиляди вярващи – българи и чужденци, присъстваха на неделната молитва “Царице небесна”, която Папа Франциск произнесе на площад “Св. Александър Невски”.

Молитвата “Царице небесна” всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят, а сега за първи път тя прозвуча от столицата на България. Около 12 000 души присъстваха на празничната Света литургия на площад “Княз Александър Първи”, която Папа Франциск отслужи, като в нея участваха и българските католически епископи Христо Пройков и Георги Йовчев.

И в София, и в Раковски – много вярващи бяха дошли, за да видят, чуят и да се докоснат до Папа Франциск, а някои от тях си направиха и снимки със Светия отец. Особено вълнуваща беше литургията в църквата “Пресвето сърце Исусово” в Раковски, на която Папа Франциск даде първо причастие на 242 деца. Първото причастие за децата е първата им среща с Господа, каза Папа Франциск в храма.

Кулминация в апостолическото пътуване на Папа Франциск в България беше събитието за мир, която се състоя на 6 май на площад “Независимост” в София. На него присъстваха представители на различните вероизповедания в България, а главата на Римокатолическата църква отправи своето послание за мир към целия свят. Мотото на апостолическото пътуване на Папа Франциск в България носеше заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и “Мир на земята” /Pacem in terris/, който е наричан “българският папа”. Затова в официалното лого на апостолическото пътуване на Папа Франциск у нас беше изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и “Мир на земята” – на български и на латински език.

Апостолическото пътуване на Папа Франциск в България беше 29-ото му посещение в чужбина след избирането му за глава на Римокатолическата църква през 2013 г.

Подобни новини

Вашият коментар