Резил в Ботаническата градина: За едно влизане – два билета

Резил в Ботаническата градина: За едно влизане – два билета

Неловко. Конфузно. Срамно. Чист резил. Тази градация на чувствата описва най-точно усещането да си българин на входа на Ботаническата градина в Балчик. Иначе прекрасният парк, зареден с красота, аромат и история, вместо да се наслаждаваме, ни кара да се вбесяваме и червим. Причината – бюрократична недомислица, която изисква купуване на два билета за едно влизане в един парк. Заради формата на собственост и неразбориите между Министерството на културата и Софийския университет, нелепицата – туристите да се редят на две каси и да плащат веднъж 8 лв., а после още 6 /на човек/ продължава.

Портиери услужливо и с нескрито неудобство обясняват пропусквателния режим, който налага срамното разиграване на туристите – да спират на две бариери през няколко метра и да плащат по два билета – единият за дворцовия комплекс, който е под шапката на културното ведомство, а другият – за алеите на ботаническата градина, която е собственост на Алма матер.

Въпреки усилията на персонала с усмивка да разяснява абсурдната ситуация /дори на румънски език/, туристите недоволстват. Част от тях се опитват да преборят абсурда с гневен тон и обяснения, че България и Балчик не са единствените дестинации извън родните им земи, които посещават, но такова чудо не са виждали. Други /предимно българи/ наказателно отказват да влязат. Служителите безсилно вдигат рамене.

И, докато срамотията се вихри, министър Ангелкова даже не може да отрече, че идва тежък сезон за родния туризъм, а премиерът Борисов не смогва да споделя възторга си от умелите хървати, които с маршрути “Game of Thrones” превръщат териториите си в магнит за туристи от цял свят. И, за да е абсурдът пълен, никой във властта няма д…е да разсече възела между министерството на Банов и Софийския университет и да отвори една от прелестите на Северното Черноморие – Ботаническата градина в Балчик като истинска европейска държава. Без значение дали билетът ще струва 14 лв. /които да се делят административно на 8 към 6 между собствениците, но извън погледите на плащащите/ или ще броим по 20 лв., но няма да ни третират като овце, затворени между две бариери и две каси пред един парк.

Подобни новини

Вашият коментар