6 начина да заличите себе си от интернет

6 начина да заличите себе си от интернет

Брокери на данни ежеминутно събират и търгуват с личната ни информация

Ако четете това, вашата лична информация е много вероятно да е публично достъпна, пише Cnet, обръщайки по този начин внимание на уязвимостта на всички потребители на интернет. Използва ли мрежата, човек със сигурност оставя своя дигитален отпечатък навсякъде, откъдето минава. Макар да може да минимизира шансовете данните му да се използват, на практика не може да премахне изцяло виртуалното си отражение.
По-долу са очертани няколко основни неща, които потребителите могат все пак да направят, за да ограничат присъствието си в интернет. Това обаче може да повлия неблагоприятно на възможностите за общуване, в това число с потенциални работодатели, пише изданието.
Ето какво може да направите:
1. Изтрийте или деактивирайте акаунтите си за пазаруване, социални мрежи и уеб услуги. Помислете къде имате профили – както в популярните Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, така и приложения като Google+, Tumblr и MySpace обаче. Същото важи и за сайтовете за пазаруване.
За да заличите профилите си, трябва да отворите настройки и да откриете опцията за деактивация. В зависимост от услугата, тя може да се намира в раздела Security или Privacy например. Ако имате проблем с някой профил, напишете „как да изтрия“, последвано от името на конкретната услуга.
Ако по някаква причина все пак не може да изтриете профила си, то поне променете информацията в него с различна от действителната, съветва Cnet.
2. Премахнете се от сайтове за събиране на данни. Има компании, които събират лична информация за потребителите. Те се наричат брокери на данни и сред известните от тях са например Spokeo, Whitepages.com, PeopleFinder, но и много други. Те колекционират всевъзможна информация за онлайн дейността на хората и след това я продават на заинтересованите страни. Най-често данните се използват за по-добро таргетиране на реклами.
Човек може да потърси данни за себе си в тези сайтове, но трябва да е готов, че понякога процедурите по отписване са тежки. Някъде се иска от потребителя дори да пращат факсове и физически хартиени документи. Тромавият процес и купищата канцеларска работа често отказват мнозина.
По-лесен начин е използването на услуги като DeleteMe на Abine.com. Срещу абонаментна такса  от над 100 долара годишно те следят дали името ви не се появява в някой от тези сайтове.
Важно е да се има предвид, че изтриването от сайтовете на такива брокери на данни, може да се отрази и върху откриваемостта ви в обикновено търсене в Google. Така може да се лишите от възможността да ви намери потенциален клиент или работодател.
3. Премахнете информацията си директно от уебсайтовете. Ако сте писали в някой форум например, е добре да се свържете с администраторите му и да поискате да се изтрият публикациите ви, в случай че не може да го сторите сами. Същото важи и ако сте списвали в блог.
4. Премахнете личната си информация от уебсайтовете. Винаги може да поискате от администраторите на сайтове да премахнат информация за вас. Бихте могли да изпратите искане и до Google. Процесът от премахване може да отнеме време, но по силата на GDPR европейските граждани имат правото да бъдат забравени.
5. Премахнете остарелите резултати от търсенето. Възможно е името ви да фигурира на места и това да е в разрез с актуалния ви статут, например на страницата на бивш работодател. Така, когато въведете името си в Google, в резултатите да се показват линкове към сайтове, на които вече не би трябвало да фигурирате. Това означава, че старата версия на сайта се кешира на сървърите на Google. В този случай може да изпратите на компанията URL адреса с искане за актуализация.
6. Премахване на имейл акаунта. Процедурата е различна според услугата, която ползвате. При всички положения трябва да влезете в профила си и да намерите опциите за изтриване. Възможно е някои акаунти да останат още известно време, така че ако все пак решите, да имате възможност да ги възстановите.
Горните аспекти са част от дигиталния ни отпечатък онлайн. Заличаването му отнема време, а често и прекалено много усилия. Въпрос на избор е дали човек ще се втурне да почисти следите си, или ще избере да плати цената за свободното използване на куп услуги чрез личните си данни.

Подобни новини

Вашият коментар