Лозан Панов топи България пред Европа, показват разсекретени от ВСС стенограми

Лозан Панов топи България пред Европа, показват разсекретени от ВСС стенограми

Лозан Панов заявява пред европратениците, че не заслужаваме да бъдем освободени от ежегодните доклади за съдебната ни система.

Колкото и невероятно да изглежда, но е факт, че председателят на ВКС Лозан Панов топи България пред Еропа. Това стана ясно от стенограми, които ВСС за първи път разсекрети, от срещи на магистрати с пратеници на Брюксел

Поне от две години институциите у нас очакват отпадането на мониторинговия доклад на Европейската комисия за България. От десетилетие всяка година тези доклади показват недъзите и напредъка в дейността на различни институции, като под лупа е най-вече правосъдието.

Оказва се, че Лозан Панов заявява пред европратениците, че не заслужаваме да бъдем освободени от ежегодните доклади за съдебната ни система. В същото време Европейската комисия е убедена, че наблюдението на България може да приключи до края на мандата на настоящата комисия. Каза го през ноември 2018-а зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Тогава бе представен докладът по Механизма за сътрудничество и проверка, според който 3 от 6-те цели са изпълнени – независимост на съдебната система, законодателна рамка и борбата с организираната престъпност.

Какво обаче правим тук, в България?

Стенограма, разпространена от Висшия съдебен съвет показа, че един високопоставен българин особено много държи механизмът за наблюдение на страната ни да бъде продължен

С коментари и обвинения срещу всички институции, особено срещу прокуратурата и КПКОНПИ, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е убеждавал евроекспертите, че мониторинговите доклади на Брюксел не трябва да бъдат прекратени.

Мотивът на Панов – не трябвало да ни махнат надзора от Брюксел, защото родината му вървяла към националсоциализъм и автокрация, а съдебната система работела избирателно и била напълно парализирана.

Всъщност има и други, които не приемат положителния доклад на ЕК за България – например Христо Иванов. Публично известно е, че лидерът на “Да, България”и Панов са със сходни позиции

ВСС реши да публикува акценти от разговорите с ЕК на шефовете на ВКС и ВАС Георги Чолаков, главния прокурор Сотир Цацаров и съдебните кадровици Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова, Даниела Марчева, Вероника Имова, Даниела Машева, Драгомир Кояджиков и други.

“Идеята е да се даде публичност и гласност на това, което е правено на срещите с представителите на ЕК. Всички членове на съвета да се запознаят с тях”, заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Паметните бележки са от срещите на 3-мата големи и съдебни кадровици с експертите при мисиите им през март, юни и октомври 2018 г., както и през март т.г.

Особено любопитен е фактът, че съдия №1 развява като знаме подсъдимата за подкуп Десислава

Иванчева, за да аргументира колко зависима е съдебната ни система. През април бившата кметица на “Младост” бе осъдена на 20 г. затвор на първа инстанция.

На 3 срещи пред евроемисарите от Брюксел Панов повтаря, че делото срещу нея е “тежка репресия”, тъй като била независим кмет без подкрепа на политически партии. Председателят на ВКС е пропуснал да спомене факта, че на частичните местни избори през 2016 г. Иванчева се ползва с подкрепата на партията на Георги Кадиев “Нормална държава”.

“Докладът на ЕК от ноември 2017 г. би трябвало да звучи положително, но той звучи малко шизофренично – казва се, че има недостатъци, а това, което е направено, е похвалено”, е позицията на Панов на срещата през 20-21 март м.г. Твърди още, че политици овладявали върховете на съдебната система.

“Няма никакви резултати от борбата с корупцията, като може да се докладва само стъпки назад”, казва още той, без да прави разграничението, че съдът не е орган за борба с корупцията. Той е арбитър.

“Има много показни акции, но са срещу бизнеса, а не срещу политици по високите етажи”, добавя шефът на ВКС.

Фиксацията на Панов върху прокуратурата личи и на тази среща. Заявява категорично, че докато се отлагала реформата в прокуратурата, резултати нямало да има.

На друга среща през 19-20 юни м.г. Панов открито застава зад Десислава Иванчева, посочвайки, че зрелищният ѝ арест на 17 април 2018 г. е “демонстрация, а не реална воля за справяне с корупцията”. Случаят с Иванчева Панов повтаря и на следващите си две срещи с ЕК. Засилва обаче изразните средства, с които да “изчисти” името на подсъдимата за подкуп: “Публичният арест на районен кмет в центъра на София породи съмнения за политическа репресия срещу кмета като кандидат на гражданското общество, зад когото не стои политическа формация”.

4 месеца по-късно, на 4-5 октомври 2018 г., Панов сравнява България по проблеми с Полша, Унгария и Румъния. Казва, че нещата у нас били същите и по-тежки дори. В речта си пред евроекспертите недоволства срещу арест на румънски и български журналист (има предвид Димитър Стоянов от “Биволъ” и Атила Биро – б.р.), отново за Иванчева и за срива на Търговския регистър. Панов коментира и знакови дела на прокуратурата, които с един или друг мотив са били връщани за доразследване – за приватизацията на остатъчния държавен дял от ЕВН, по което подсъдими са издателят Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. (Медиите на Прокопиев обичайно застъпват тези за реформа в съдебната система, сходни с позициите на Панов.)

В разговорите си с експертите Панов споменава, че прокуратурата некачествено е работила и по делата на други обвиняеми – определената от бившия френски посланик като “гнила ябълка” съдийка Румяна Ченалова, бившия енергиен министър Румен Овчаров и бившия шеф на НДК Мирослав Боршош.

Най-разярен Панов е на 12-13 март т.г., когато докладът за напредъка на България е положителен. Той директно казва пред ЕК, че е изненадан от това. Подчертава, че съдебната система е затънала в дълбоки зависимости.

След това в 13 точки едностранно тълкува някои събития. На първо място посочва, че няма наказани в Софийския градски съд след ръководството на Владимира Янева.

Вини ВСС, че го карал да мълчи и че съдебни кадровици го заплашвали с импийчмънт. (Неведнъж досега представляващият ВСС Боян Магдалинчев е отхвърлял твърденията, че се готви отстраняване на Панов.) За пореден път шефът на ВКС подчертава, че нямало контрол върху главния прокурор. Казва също, че парламентът е произвеждал “законодателен разврат”.

Панов коментира дори прекратеното от прокуратурата разследване срещу бившия министър на транспорта Ивайло Московски за трагичната смърт на сина му след инцидент с шейна: “Казусът “Московски” се разследва няколко месеца. Следователят предлага да се предаде на съд, прокурорът приема, че е случайно деяние, като самият Московски е казал, че е бил инструктиран”. Твърди, че това е “слагане на чадър над приятелите”.

“Председателят на ВКС може да говори. Той не бива да е аполитичен, защото спазването на законите се превръща в политически въпрос. Страхът продължава да съществува и става все по-голям. Тишината е това, което се очаква в съдебната система, и опитът да бъда подложен на импийчмънт е показателен за това. Бавно и полека вървим към автокрация, случващото се напомня за националсоциалистическа Германия”, обяснява Панов.

Прави впечатление, че другите участници в срещите с ЕК – шефът на ВАС Георги Чолаков и членове на ВСС, представят напредъка на институциите, които представляват, без емоционални оценки в изявленията си.

Нито главният прокурор, нито прокуратурата водят лична война с председателя на ВКС Лозан Панов, казва Сотир Цацаров при последната си среща с евроекспертите на 12 и 13 март т.г. Той подчертава, че не бива принципни въпроси да бъдат подменяни с тези за лични конфликти. Цацаров добавя, че достатъчно време е бил съдия, за да знае, че съдът трябва да се уважава.

В същото време той поставя реални проблеми. Съобщава, че има опасност делата в специализирания съд да не се насрочват навреме, защото там работили недостатъчен брой магистрати. Те били 5 пъти по-малко от прокурорите и следователите в спецпрокуратурата, които наброявали 110.

Същия проблем Цацаров поставя и при среща на 19 и 20 юни 2018 г. Той казва, че е налице изключително “тихо и силно противодействие срещу работата на спецсъда”. “Липсва диалог с ВКС, но причините не са в прокуратурата”, добавя Цацаров.

При последната среща той посочва, че КПКОНПИ е поставена под постоянни атаки. Цацаров добавя и че с тълкувателно решение ВКС е направил опит да блокира процеса на гражданската конфискация, което е можело да доведе до оттегляне на искове за 22 млн. лв.

Той декларира и подкрепа за въвеждане на правила за отговорността на тримата големи в съдебната власт. “Това е правилната теза, всяко колебание трябва да бъде преодоляно, защото всяко обвинение стига до съда, а съдията е в съответна зависимост от председателя на върховния съд”, казва Цацаров.

В същото време главният прокурор обръща внимание, че има препоръки на ЕК, които са несъвместими с българската практика и са непостижими. “Но има и препоръки, които са постижими, но прокуратурата няма да ги подкрепи, като например още по-голяма централизация и намеса в работата на прокурорите”, смята Цацаров.

Ето какво разкриват стенограмите от разговори на Лозан Панов с еврочинавници у нас:

“Председателят на ВСС няма право да изразява мнението си за случващите се безобразия. След всяко изказване започва медийна кампания срещу него, а ВСС изисква от г-н Панов да мълчи и го заплашва с импийчмънт”.

“Има законодателен разврат… Съдебната система работи избирателно и е напълно парализирана. Има много показни акции, но са срещу бизнеса, а не срещу политици по високите етажи.”

“Според г-н Панов докладите по МСО /б.р. – Механизъм за сътрудничество и оценка/ са единствената възможност някои безобразия да бъдат разобличени. Отпадането на механизма го искат политиците, но не гражданите, като ЕК ще покаже на коя страна застава.”

“Председателят на ВКС може да говори. Той не бива да е аполитичен, защото спазването на законите се превръща в политически въпрос… Тишината е това, което се очаква в съдебната система, и опитът г-н Панов да бъде подложен на импийчмънт, е показателен за това. Бавно и полека вървим към автокрация, случващото се напомня за националсоциалистическа Германия.”

Подобни новини

Вашият коментар