Президентът започва консултации за избора на следващ главен прокурор, среща се първо с Цацаров

Президентът започва консултации за избора на следващ главен прокурор, среща се първо с Цацаров

Главният прокурор се назначава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет. За да бъде избран един кандидат, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета.

Държавният глава Румен Радев ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Първата от работните срещи е с главния прокурор Сотир Цацаров и ще се проведе на 13 май от 14.00 часа на „Дондуков“ 2.

Главният прокурор се назначава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет. Мандатът му е 7 години. Той осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, разпределя работата на заместник-главните прокурори.

Има право да назначава и освобождава служителите в главната прокуратура, да извършва ревизии и да контролира работата на всички прокурори.

Той може да сезира Конституционния съд. Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров заема този пост от 9 януари 2013.

Процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да започне между шест и четири месеца преди изтичането на мандата на Цацаров, т.е. още през лятото. Очаква се изборът на новия Обвинител №1 да е през октомври.

Кандидати могат да предлагат министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номинираните трябва да представят концепция за работата си и биват изслушвани от съвета. Изборът е на членовете на ВСС.

За да бъде избран един кандидат, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета.

Избраният трябва да бъде назначен с указ от президента, който има право и да откаже да подпише, което връща процедурата във ВСС.

Изборът на новия главен прокурор се смята за най-важното политическо събитие през тази година, което ще даде своята проекция за политическия живот у нас през следващите 7 години.

Подобни новини

Вашият коментар