Радев: Очаквам прозрачни и честни избори

Радев: Очаквам прозрачни и честни избори

Трябва да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини, коментира държавният глава

Президентът Румен Радев изрази надеждата си предстоящите евроизбори да бъдат “прозрачни и честни”. Той стори това по време на среща с ръководството на Централната избирателна комисия относно подготовката за предстоящия вот, излъчващ членовете на Европейския парламент.

“Надявам се тези избори да бъдат показателни, че нашето общество е зряло. Всички знаем, че честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна“, заяви президентът Радев.

Държавният глава разтълкува тези свои думи.

“Това изисква безупречна организация и намаляване на броя на недействителните бюлетини. Означава защита на машинния вот, защита на личните данни, гарантиране в максимална степен на изборните права на нашите сънародници зад граница, създаване на добра среда за работа на наблюдателите и разбира се, контрол на всички нива и на всички етапи, и особено в процесите на броене, обработка на бюлетините, на протоколите и накрая обработката и обобщаването на резултатите“, изтъкна той, цитиран от “Фокус”.

“Очаквам с организацията, която създава ЦИК, а мисля, че такива са очакванията и в обществото, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини, особено такива произвеждани в някои секционно избирателни комисии. И да направим така, че България да стигне едно средно европейско ново на недействителните бюлетини. Нова задача и то важна пред вас е защитата на машинния вот – софтуерна, хардуерна и физическа“, заяви президентът, обръщайки се към ръководството на ЦИК.

България

Подобни новини

Вашият коментар