Доц. Борис Попиванов: Елена Йончева е победителят в дебата срещу Мария Габриел

Доц. Борис Попиванов: Елена Йончева е победителят в дебата срещу Мария Габриел

От гледна точка на текущия дневен ред на българските граждани Елена Йончева е победител в дебата срещу Мария Габриел, защото успя да изложи централни проблеми във важни насоки, които вълнуват много хора. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Борис Попиванов за отзвука след сутрешния телевизионен дебат между водачите на листите на ГЕРБ и СДС и „БСП за България“ за евроизборите – Мария Габриел и Елена Йончева. 

„Темите, които засегна Йончева, са свързани със свободата на словото, бедността, социалното изключване и всички фактори, които са на дневен ред от дълги години в българската история и продължават да държат България на дъното по твърде много показатели“, обясни той.

По думите му дебатът беше изключително полезен и важен за българските граждани, защото се видяха два различни подхода на мислене и правене на политика у нас, представени от две сериозни кандидатки със авторитетни биографии и присъствие.

„Водачът на листата на „БСП за България“ показа подход на защита на националния интерес на дневния ред на българското общество такъв, какъвто трябва да бъде представен и защитен на европейско равнище. Подходът на Мария Габриел пък се стреми да докаже, че дневният ред на ЕК трябва да бъде водещ за българското общество. Според нея проблемите с дигитализацията и фалшивите новини са централните, основните“, посочи доц. Борис Попиванов.

Силно беше представена мотивацията и на двете страни да спечелят Европейските избори, коментира още той.

„Ясна е мотивацията на Мария Габриел, защото тя има своите позиции, програма за действие и ресор в ЕК и трябва да защити политиките и практиките, които е поела и които според нея са важни“, обясни политологът.

По думите му предизвикателството пред нея е огромно, защото отиващата си ЕК не успя да постигне твърде високи успехи по почти никои от водещите направления, с които се беше заела тя. По думите му мотивацията на Йончева е ясна, откакто тя влезе в българската политика.

„Нейната кауза е да продължи битката за повече справедливост, прозрачност и честност от Народното събрание на европейско равнище“, каза още доц. Попиванов.

„Силната страна на Елена Йончева е, че в дългогодишната си кариера като журналист има достатъчно ясен възглед какво не върви, какво скърца в българското развитие. Тя знае къде са проблемите и съумява да ги изрази. Мария Габриел говори ясно и точно за конкретни регламенти и механизми на ЕС“, добави политологът.

Подобни новини

Вашият коментар