Главният прокурор предлага окрупняването на още 28 държавни обвинения

Главният прокурор предлага окрупняването на още 28 държавни обвинения

След като трансформира в териториални отделения 11 районни прокуратури

На фона на втората вълна от оптимизиране на структурата на прокуратурата, ръководената от Лозан Панов ресорна колегия на ВСС бездейства.

На фона на преждевременно стартиралите консултации, организирани от президента Румен Радев, във връзка с предстоящия старт на процедурата по избор на следващ главен прокурор, настоящият “обвинител №1” продължава изпълнението на плана по оптимизиране на структурата на държавното обвинение.

След успешния старт на процеса, свързан с окрупняването на 11 районни прокуратури, влязъл в сила от 1 януари 2019 г., Сотир Цацаров предлага преструктурирането на още 28 районни прокуратури в териториални отделения. Темата ще е обект на дискусия на предстоящото в сряда заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Засегнати от втората вълна на оптимизиране ще са районните прокуратури в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица и Лом.

Към предложението на главния прокурор е приложен и подробен анализ на натовареността на съответната районна прокуратура, предложена за окрупняване, както и две дати, от който може процесът да се счита за приключен – считано от 01.10.2019 г. или от 01.01.2020 г. – като преценката за това той е оставил на Прокурорската колегия, с оглед това да се съобрази с времето за подготовка на изменения и допълнения на относимите към дейността на районните прокуратури вътрешни организационни актове.

В предложението на Цацаров е посочено и към кои структури на държавното обвинения ще бъдат разкрити новите териториални отделения, които ще поемат работата на досегашните районни прокуратури. За структурите на районните прокуратури в Бургаски регион са предложени алтернативни варианти.

За района на Окръжна прокуратура-Бургас

Териториално отделение в град Малко Търново да премине към РП-Бургас или прокуратурата в Малко Търново да остане, но към нея да се открие териториално отделение в Царево. Има и алтернатива – РП-Царево да стане териториално отделение на РП-Бургас. Районните прокуратури в Несебър, Поморие, Средец стават териториални отделения към РП- Бургас.

За района на Окръжна прокуратура-Сливен

Към Районна прокуратура-Сливен се създават териториални отделения на държавното обвинение в Котел и Нова Загора.

За района на Окръжна прокуратура-Шумен

Прокуратурите във Велики Преслав и град Нови Пазар стават териториални отделения при РП-Шумен.

За района на Окръжна прокуратура-Разград

Държавните обвинения в Исперих и Кубрат преминават към РП-Разград.

За района на Окръжна прокуратура-Търговище

Към РП-Търговище се откриват териториални отделения в Омуртаг и Попово.

За района на Окръжна прокуратура – Перник

Прокуратурата в Радомир става териториално отделение при РП-Перник.

За района на Окръжна прокуратура-Велико Търново

Териториално отделение в град Елена към РП-Велико Търново.

За района на Окръжна прокуратура-Плевен

Териториално отделение в град Кнежа, Левски и Никопол към РП-Плевен.

За района на Окръжна прокуратура-Варна

Териториално отделение в град Провадия и град Девня към РП-Варна.

За района на Окръжна прокуратура-Русе

Териториално отделение в град Бяла към РП-Русе.

За района на Окръжна прокуратура-Силистра

Териториално отделение в град Дулово и Тутракан към РП-Силистра.

За района на Окръжна прокуратура-Пловдив

Териториално отделение в град Първомай към РП-Пловдив.

За района на Окръжна прокуратура-Стара Загора

Териториално отделение в град Гълъбово и Раднево към РП-Стара Загора.

За района на Окръжна прокуратура-Монтана

Териториално отделение в град Берковица и град Лом към РП-Монтана.

Със сигурност радикалните предложения на Сотир Цацаров за оптимизиране на структурата на държавното обвинение ще срещнат недоволство сред представителите на местните власти, както и сред депутати от съответните избирателни райони. Първата вълна на трансформиране на 11 районни прокуратури в териториални звена предизвика недоволството на жителите на няколко родопски общини, сред които най-активни бяха гражданите на Чепеларе.

Намаляването на броя на районните прокуратури в страната идва след серия от препоръки, залегнали в ежегодните мониторингови доклади на Европейската комисия. И макар същото да важи за структурата на съдилищата, то засега реални действия в посока изпълнение на изискванията на Брюксел са предприети единствено от Прокурорската колегия на кадровия орган. Прагматичният подход на Цацаров, който е особено видим при предстоящата втора вълна на оптимизация, този път няма как да остане без последствия и за ръководената от председателя на ВКС Съдийска колегия на ВСС, която на практика бездейства и отказва да покрие изискванията на Мониторинговия механизъм. За момента обаче Лозан Панов не е представил дори идеи за съкращаване на съдилищата, особено в населени места, в които натовареността на съдиите е изключително ниска.

 

Подобни новини

Вашият коментар