Извънредно! Цацаров изисква от ДАНС пълната информация за офшорни сметки на хора от властта

Извънредно! Цацаров изисква от ДАНС пълната информация за офшорни сметки на хора от властта

Извънредно!

Главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от ръковдството ДАНС цялата налична информация, включително от финансовото разузнаване, относно банкови сметки в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

Това съобщиха от прокуратурата.

Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица.

Информацията трябва да бъде представена без забавяне и в максимална конретика, се казва в писмото на главния прокурор Сотир Цацаров до председателя на ДАНС Димитър Георгиев

Писмото на главния прокурор вижте ТУК.

Припомняме, че преди три дни, в неделя по време на посещението си в Асеновград президентът Румен Радев призова именно за това – за проверки на офшорните сметки: “Както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните, и офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица”.

Държавният глава подчерта, че “Апартаментгейт” е само началото. “Това е “вододел, който ще покаже накъде ще върви държавата. Трябват разкрития, присъди, конфискация, връщане на парите”, настоя Радев.

Според държавния глава, “проблемът на премиера е, че безконтролността на управлението генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки”.

Преди месец, в началото на скандала “Апартаментгейт”, в интервю за Епицентър.бг проф. Николай Радулов заяви: “Става дума за гигантски сметки от 100, 200, 300 милиона и нагоре – в Швейцария, Арабските емирства и др. Офшорните сметки не са незаконни, въпросът е дали се спестяват данъци или се укрива необяснимо и гигантско богатство”.

Ето какво каза още проф. Радулов:

“През последните десет години тук излизаха информации за огромни бази данни за офшорни сметки къде ли не и на кого ли не. Случва се това и на Запад. Много е важна обаче причината, поради която хората си влагат средствата в офшорни сметки.

Офшорните компании не са забранени. Много американски икономисти са казвали, че няма нищо престъпно и дори – нищо неморално в това да се стремиш да избегнеш по законов път плащането на повече данъци.

Работата е там, че нашите собственици на офшорни сметки не са ги направили, за да укриват данъци. Те са ги направили, за да укриват необяснимо и гигантско богатство.

Следващата стъпка ще покаже, че дори когато имаме офшорни фирми ние, българите, не ги използваме за това, за което огромна част от останалия свят ги използва. И в западния свят има офшорни фирми, като прословутата фирма на Георгиус Георгио, която впоследствие пет пъти си смени собственика и накрая се оказа принадлежаща на един световно известен спортист. Като че ли никой не чу тези метаморфози и даже казаха колко хубаво било, че този световен скиор ще отиде в този наш известен курорт.

Дори да се вгледаме в явни сметки в България, ще разберем, че техните притежатели и целите им семейства са живели с по 100-200 лева на месец през последните години. Не е обяснимо как един сегашен министър преди да стане министър е спестил 300-400 000 лева при положение, че съвсем малко е работил в чуждестранна компания и никой не казва каква е била заплатата му. По един милион на година?

Тези въпроси ще излязат отново наяве. Все пак си мисля, че е добре да не излязат преди европейските избори. Има риск това да се превърне в една политическа вакханалия. Абсолютно съм уверен, че това, което може да излезе за едните – за тези отдясно или които се правят, че са отдясно, може да излезе и за тези, които са отляво. Това ще хвърли страната в страхотен хаос.

Според мен това трябва да стане постепенно, но неумолимо. Защото парите в тези офшорни сметки са на всички нас. А ние се чудим къде са отишли 16 милиарда, простени от НАП.”

Подобни новини

Вашият коментар