Костният бульон – тайната за здравите стави и връзки

Костният бульон – тайната за здравите стави и връзки

Възможно ли е костният бульон да е тайната за стабилизаренето на здравето ти? Тази статията ще ти покаже как може да ти бъде той от полза и как да го приготвиш.

Усещаш ли болка в ставите и връзките след тренировка? Възстановяваш ли се трудно? Ако отговорът на поне един от двата въпроса е “Да” – имаме решението и то е костен бульон.

Костният бульон се прави от векове и  въздейства благоприятно на възстановителния процес и на времето, необходимо на тялото ти да си почине.

Да не говорим, че също подсилва и имунната система.

Но нека разгледаме в детайли тази древна магическа рецепта, за да разберем истинската й стойност.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОСТНИЯТ БУЛЬОН?

Традиционните рецепти за супи, бульони и други манджи са доста по-полезни, отколкото навярно си предполагал. Костният бульон, например, е една от рецептите, които си струват вниманието в случая. Бульонът е това, което се получава при варене на кости във вода за достатъчно дълъг период от време, за да се отделят от костите полезните хранителни вещества.

По принцип се првави с пилешки или говежди кости, но също може да се приготви и с рибешки. Разбира се, можеш да подправяш бульона докато се готви.

За разликата в бульоните…

Като цяло, бульоните не се различават кой знае колко, но все пак има някакви разлики.

Единият вариант е да вариш костите с много малко подправки и зеленчуци – можеш да добавиш моркови, лук и целина. Това е и основата на много супи. Имай предвид, че е възможно също да стане по-желирано като се охлади заради високото съдържание на колаген.

Друг вариант е по-богат, тъй като се прави с повече месо, зеленчуци и подправки.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ БУЛЬОНА?


Ето сега нещата стават още по-интересни. В костите има наистина много хранителни вещества, като и на тях се дължат различните ползите от бульона. Някои народи имат поговорка дори, че бульонът съживява и мъртвите.

Също така, костният бульон съдържа немалко минерали, които се усвояват лесно от тялото, като сред тях са:

 • Калций
 • Магнезий
 • Фосфор
 • Силиций
 • Сяра
 • Други минерали

В основата на костния бульон са отделените минерали от хрущялите и жилките, като сред тях се включват хондроитин сулфати и глюкозамин – полезни за здравето на ставите. Най-вероятно си приемал тези вещества с добавките – има и хора, които дават луди пари за нещо, което буквално можеш да си направиш у дома.

Например, костният бульон помага на тялото ти да произвежда хрущялна тъкан, която се намира по костите, ставите, очите, под кожата и в чревния тракт.

Комбинацията от колаген, витамини, минерали и други хранителни вещества позволява на бульона да спомага за:

 • Заздравяването на вътрешната част на тракта
 • Лекуването на инфекции
 • Намалянето на болката в ставите и на възпаленията
 • Заздравяването на костите
 • Доброто здраве на косата и ноктите

Ако страдаш от тироидни проблеми, бульонът от рибни кости и глави може да ти помогнат, тъй като рибнинте кости съдържажт йод и други укрепващи вещества.

Подобни новини

Вашият коментар