Кейптаун – омая и вино, ветрове и вълни

Кейптаун – омая и вино, ветрове и вълни

Ако някой очаква общоприетите класически гледки от Черния континент, ще остане разочарован. Кейптаун е космополитен, добре уреден, съчетаващ различни култури и кипящ от живот и енергия град. Силният вятър, идващ от океана, носи волно усещане за свобода, непринуденост и приключения

Световноизвестния си силует градът дължи на Тейбъл маунтин, 4-километрово плато със стръмни склонове, което е част от обширна планинска варовикова формация с възраст над 300 милиона години. От двете страни на масива, като стражи, се извисяват още два върха, символи на Кейптаун – емблематичните Дяволски връх, често обвит в облаци, и Лъвската глава. Ентусиастите биха могли да превземат Тейбъл маунтин по 4 туристически маршрута, а който предпочита да спести време и сили, ползва кабинков лифт. Веднъж озовал се нависоко, занемяваш от мащаба, размаха и смайващата красота на Майката природа. Пикник в комбинация с вино и приятна компания е задължително преживяване.

Да усетиш енергията на града

Със силно европейско влияние, дължащо се на холандското и британското присъствие, Кейптаун впечатлява с бохемски дух и разнообразие от архитектурни стилове. Чудесен старт на вечерта е разходката по Лонг стрийт, оживена централна улица в историческото сърце на града с ярко оцветени викториански сгради с красиви романтични балкони, гъмжаща от ресторанти, барове, галерии и магазини. Тук до късно може да се вечеря, да се слуша музика, да се танцува лудо.

Клууф стрийт също е предпочитана, животът кипи неуморно и вариантите за забавления са много.

Прочуто място за социални контакти, развлечения, почивка и качествено прекарване на времето е комплексът Виктория и Алфред, изграден на мястото на историческото пристанище. Обновен и превърнат в туристическа атракция, той е кръстен на принц Алфред, който започва строителството му през 1860 г., и на майка му, кралица Виктория. Това е място, където денят може да бъде запълнен с пазаруване в пъстри бутици и магазини за ръчно изработени изделия, да се посети аквариумът, музей, театър, някой от многобройните ресторанти и кафета или да се наеме лодка до близкия остров Робен, където Нелсън Мандела е бил заточен в продължение на 27 г.

Съвсем наблизо се издига внушителният, открит през 2017 г. музей за съвременно изкуство Zeitz-Mocaa. Най-новата перла в артистичния живот на града, той е на път да се превърне във водещ световен център за изкуство. Разположен е в преобразуван силоз за зърно от 1920 г. и конструкцията му прилича на хибрид между внушителна катедрала и извънземен скелет. На 9 етажа са разположени многобройни зали, представящи съвременни африкански автори – сериозна заявка за издигане репутацията на Кейптаун на световната артистична сцена. След зареждащата доза изкуство е ред на заслужена почивка на покрива на сградата, където през огромните витрини на модерен ресторант отново се разкриват гледки към града, този път в компанията на добра храна.

Пикник на плажа, сърф по вълните

Климатът в отделните квартали на града е различен, понякога температурата варира с няколко градуса. Ярките слънчеви дни са благодатни за посещение на някой от многобройните плажове. Свирепите ветрове не са проблем, защото може да се намери тихо убежище за пикник между огромните камъни върху пясъка. Леденостудената вода на океана не е подходяща за къпане и плуване, но това не плаши сърфистите, които намират тук подходящите условия за спорт. По-опасни са акулите, които се навъртат наоколо, и тук съществува интересна професия: „спасители“, които всяка секунда наблюдават океана и сигнализират за хищници.

Плажът Мюзенбърг е един от най-предпочитаните от любителите на сърфа и кайта. Известен е със своите старомодни викториански многоцветни дървени кабини/съблекални, които са емблематични и му придават чаровен ретро вид.

Друго популярно място е Кампс бей – най-дългата плажна ивица, намираща се в подножието на поредица от свързани върхове, наречени 12-те апостола. Мястото е сравнявано от местните с Френската ривиера както заради прекрасните гледки, така и заради елегантните си заведения, барове и милионерските вили, разпръснати по склоновете.

Смайващата красота на природата

Националната ботаническа градина Кирстенбош е създадена така, че да се впише незабелязано в източния склон на Тейбъл маунтин и да остави впечатление, че съществува напълно естествено. Тук може да се наблюдават много разновидности на националното цвете на ЮАР – прочутата протея, която наброява повече от 300 вида. Могат да се посетят и павилионите с гостуващи изложби, което допълва преживяването.

Природата е била изключително щедра към тези земи. Внушителна, криволичеща крайбрежна линия редува огромни бели плажове, заливи, стръмни скали, закътани пещери и спиращи дъха гледки. Образцово поддържан път се отправя през полуостров Кейп към нос Добра надежда, един от най-живописните и известни крайморски маршрути, като по пътя задължително се спира, за да се наслади човек на поредната шеметна гледка към Чапман’с пийк.

Нос Добра надежда, наричан някога Нос на бурите, е самият връх на полуострова, увенчан със старинен морски фар. Гледките от тази позиция са трудни за описване, вятърът и необятната шир замайват разсъдъка и препращат към древни истории за смели мореплаватели и жестоки бури. Склоновете са стръмни, височините те карат да губиш почва под краката си, океанът бушува в ниското и те кара да се почувстваш нищожен на фона на неговата мощ. Наоколо виреят устойчиви, красиви растителни видове, защитени в резерват, а в тази красота се разхождат гордо едри бабуини, които съжителстват с хората, но не отстъпват територията си.

Нямам търпение да стъпя и на прочутия Боулдърс бийч. Огромните обли камъни, датиращи от древността, и пясъчните плажове между тях са дом на най-голямата колония от защитени африкански пингвини – около 2000 чаровни същества, които общуват, плуват, припичат се на слънце или бодро се разхождат по асфалтовите улици на близкото село привечер по двойки или на групи. Не мога да повярвам колко приличат на хора по време на тези разходки… Позволяват спокойно да ги доближиш и да плажуваш с тях, толкова са свикнали с хората наоколо.

Освен пингвини, недалеч от града в противоположна посока от юни до ноември може да се наблюдава миграцията на огромни китове. Кокетното крайбрежно градче Херманус е популярно място за почивка на местните в края на седмицата, спокойно, красиво място с аристократичен и бохемски дух, много подходящо за наблюдение на гигантските бозайници. Друга атракция е гмуркането с акули.

За да се редуват преживяванията, е ред на следобедния чай в елегантния хотел Белмонт Маунт Нелсън, или както го наричат местните – Пинк лейди. Синоним на класическа колониална елегантност, с безупречно обслужване, хотелът е бил 5-звезден дом на крале, президенти, актьори.

Вината на региона – в световните топ класации

Районът около Кейптаун е магнит за любителите на виното, а винарството в Южна Африка датира отпреди 3 века. Произведените в региона вина биват високо оценени в световен мащаб заради изключителното си качество.

В непосредствена близост до града, но в тиха идилична обстановка се простира „Гроот Констанша“, най-старото винарско имение в страната, създадено в далечната 1685 г. и собственост на първия губернатор на холандската колония. С вината, произведени тук, са се снабдявали Наполеон Бонапарт, Фридрих Велики и крал Луи Филип. Днес могат да се опитат някои от най-хубавите вина в света, като в същото време се добие представа за богатата историческа и архитектурна традиция на чифлика.

На около 50 км от Кейптаун се простира истински лозарски рай. Прочутите градчета Стеленбош, Франшхоук и Паарл очакват своите посетители на винено сафари. Повече от 200 изби или винени ферми предлагат гостоприемството си и се надпреварват да впечатлят с продукция, прекрасни условия за отсядане, божествена храна и перфектно обслужване.

Стеленбош, историческо градче със спокойна, приятелска атмосфера и люлка на университет, е със завидна винарска история. Тихите му улици, обградени с огромни дъбове, са приютили фантастични ресторанти и кафета, където храната е издигната в култ. Изкуството и тук е на почит, като галериите предлагат традиционно местно и съвременно изкуство.

Картината „Китайското момиче“, която „посреща“ на рецепцията в най-богатото и елегантно имение в района Delaire Graff, е една от най-популярните южноафрикански картини, дело на Владимир Тречикоф. Според експертите той е един от пионерите в попарта, редом с Уорхол. Собственост на английския милионер меценат Лорънс Граф, картината е известна като местната Мона Лиза и е най-продаваният принт в света.

Франшхоук, с различен облик заради френско-хугенотското си минало, е стилен и интересен град. Спретнатите, подредени викториански къщи с типични бели фасади са радост за окото.

Районът с облени от слънцето вълнисти лозя приютява както малки чаровни, така и изключително изискани имения. Впечатляващи са някои от най-новите „ферми“, дело на именити архитекти, които имат огромни колекции от съвременно изкуство, майсторски разположени както във вътрешността на сградата, така и вписани сред заобикалящата ги природа.

Винаги има какво още да се види, почувства, опита, но е хубаво човек да знае, че има следващ път. Затова тръгвам към дома, попила от свободния дух и непринуденост на този вече любим мой град.

Подобни новини

Вашият коментар